KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma : 11 Şubat 2026 05:57

Samsun'da 47 yıllık antika tutkusu: Dükkânda adım atacak yer kalmadı

Samsun'da 47 yıllık antika tutkusu: Dükkânda adım atacak yer kalmadı
Samsun'da 47 yıldır antika toplayan Cemil Benice, milyonlarca parçalık koleksiyonuyla dükkânını adeta bir zaman tüneline çevirdi ve Türkiye'nin ilgi odağı oldu.
Samsun'da 47 yıllık antika tutkusu: Dükkânda adım atacak yer kalmadı

Samsun'un Asarcık ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki Cemil Benice, 13 yaşında başladığı antika merakını 47 yıldır sürdürerek, milyonlarca parçadan oluşan dev bir koleksiyon oluşturdu. Ana dükkânı olan 130 metrekarelik mekân, topladığı Osmanlı döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına uzanan antika eşyalarla öyle doldu ki, içinde yürümek bile zorlaştı. Benice, sayısını kendisinin bile tam olarak bilmediği bu ürünlerle adeta geçmişe açılan bir zaman tüneli kurdu ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen meraklıların ilgi odağı haline geldi.

sempati mobilya

YARIM ASIRLIK BİR SEVDA

Cemil Benice, antika tutkusunun çocukluk yıllarında başladığını ve 47 yıldır durmadan ürün topladığını anlatıyor. Ürünlerini üç ayrı depoda muhafaza eden Benice, ana dükkânındaki yoğunluk nedeniyle müşterilerin aradığı eşyaları bazen hemen bulmakta güçlük çektiğini ifade ediyor. "13 yaşında bu sevdaya başladım. Bazen müşterinin aradığı ürün bende oluyor ama yoğunluktan dolayı hemen bulamıyorum" diyen Benice, dükkânın içinde rahatça yürüyemediğini de ekliyor.

TÜRKİYE'NİN İLGİ ODAĞI OLDU

Koleksiyonu, Türkiye'nin dört bir yanından antika meraklılarını Asarcık'a çekiyor. Benice, insanların geçmişe ait bu eşyalara gösterdiği ilgiden büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, "Her ürünün ayrı bir hikâyesi var. Bu ilgiyi görmek, yıllardır verdiğim emeğin karşılığı" diyor. İlginin onu motive ettiğini belirten Benice, antika merakının hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve bu tutkuyu sürdürmekten keyif aldığını söylüyor.