Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclisi, Haziran ayı olağan toplantısının ikinci oturumunda toplam 55 gündem maddesini karara bağlayarak önemli bir mali tablo ortaya koydu. Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleşen oturumda, belediyenin mali sağlığı, uluslararası işbirlikleri ve yerel güvenliğe dair kritik kararlar alındı.

BELEDİYE BORÇ YÜKÜNDEN KURTULDU
Toplantının en dikkat çekici gündem maddelerinden biri, belediyenin mali durumuyla ilgiliydi. SBB İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mehmet Emrah Binici, 2021 yılında yaklaşık 60 milyon TL'lik bir piyasa borcu olduğunu ancak bu borcun büyük ölçüde kapatıldığını belirtti. Özellikle Güneş Enerji Santrali (GES) projesi ve Gülsan Sanayi Sitesi kamulaştırmalarından kaynaklanan finansman yüküne ve artan faiz oranlarına rağmen, belediye yönetiminin hazırladığı mali plan sayesinde tüm banka kredilerinin ödendiği vurgulandı. Binici, "Şu an hiçbir bankaya ve piyasaya borcumuz yok. Sadece negatif reel faiz nedeniyle bilerek kapatmadığımız İller Bankası borcumuz bulunuyor. SGK ve vergi borçlarımızı da arsa devri yöntemiyle ödüyoruz. Belediyemizin finansal durumu önemli ölçüde iyileşti" diyerek, belediyenin mali açıdan rahat bir nefes aldığını ifade etti.

KARDEŞ ŞEHİR İLİŞKİLERİ VE OKUL GÜVENLİĞİ GÜNDEMDEYDİ
Mecliste ayrıca, Tokat'ın Turhal ilçesi Şenyurt Belediyesi ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Bejaia Belediyesi arasında kardeş şehir ilişkisi kurulmasına dair madde oy çokluğuyla kabul edildi. Bu maddeye yönelik eleştirilere Başkanvekili Nihat Soğuk, "Bölgenin ağabeyi olmak farklı bir şeydir. Yardım isteyene yardım edebilmek çok faziletli bir iş olsa gerek. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin bizden beklentisi doğrultusunda, yardım isteyen herkese el uzatması kadar güzel bir şey yok. Bununla iftihar edilmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi. Öte yandan, okul güvenliğini artırmaya yönelik "Güvenli Okullar Projesi" kapsamında Samsun'da 55 yeni Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) noktası kurulması teklifi de oy birliğiyle onaylandı. Bu proje ile okul çevreleri anlık olarak izlenerek güvenlik tedbirlerinin artırılması hedefleniyor.







