Sakın aldanmayın: Bu ağacın her zerresi ölümcül!

Karayipler'den Amerika kıtasına yayılan Mancinella ağacı, her parçasıyla ölümcül bir zehir saçıyor. Meyvesi tek başına 20 kişiyi öldürebilirken, suyu ciltte yanıklara, gözlere ise geçici körlüğe neden oluyor.
Doğal yaşamın gizemli köşelerinde, görünüşü aldatıcı ama etkisi yıkıcı bir bitki var: Mancinella (Manşinil) ağacı. Karayipler'den Orta ve Güney Amerika'ya uzanan geniş bir coğrafyada boy gösteren bu ağaç, sahip olduğu olağanüstü zehirli yapısıyla "dünyanın en tehlikeli bitkisi" unvanını kimseye bırakmıyor.
HER PARÇASI TEHLİKE SAÇIYOR
Yaklaşık 15 metreye kadar uzayabilen Mancinella ağacının en ürkütücü yanı, gövdesinden yaprağına, meyvesinden suyuna kadar her bir parçasının yoğun bir zehir barındırması. Uzmanlar ve tarihi kayıtlar, bu ağaçla temasın ne denli vahim sonuçlar doğurabileceğini gözler önüne seriyor.
ÖLÜMCÜL ETKİLERİ NELER?
Yağmurlu bir günde bu ağacın altında durmak bile büyük risk taşıyor. Yapraklardan süzülen suyun cilde temas etmesi, ciddi yanıklara ve içi su dolu kabarcıklara yol açabiliyor. Bitkinin öz suyuna maruz kalmak, gözlerde geçici körlük gibi korkutucu bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Dahası, elmayı andıran ve aldatıcı bir görünüme sahip meyveleri ise ölümcül bir tehdit oluşturuyor. 18. yüzyıla ait kayıtlara göre, bu meyvelerden yalnızca biri, tam 20 kişiyi hayattan koparabilecek kadar güçlü bir zehir içeriyor. Günümüzde bu tehlikeli ağaçların bulunduğu bölgelerde, yerel yönetimler halkı uyarmak için ağaç gövdelerini kırmızı çarpı işaretleri veya uyarı şeritleriyle belirgin hale getiriyor.
- 19:55Aydın'da kütüphanelere ilgi patladı: 2024'te kayıtlı kullanıcı sayısı 112 bin 659'a yükseldi
- 19:45Sarıgöl bağcıları dikkat! Salkım güvesi için kritik ilaçlama zamanı kapıda
- 19:35Edirne'de tırda 1,5 ton uyuşturucu bulundu: Sürücü tutuklandı
- 19:25VEDAŞ'tan şebeke güvenliği hamlesi: Bakım ve onarım çalışmaları hız kesmiyor!
- 19:15Bilecik'te otomobil ve motosiklet çarpıştı: Bir yaralı





