• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 16 Ağustos 2026 22:00

Rüzgar türbinlerinin çevresinde binlerce arı bulundu

Rüzgar türbinlerinin çevresinde binlerce arı bulundu
Polonya'da yapılan bir araştırma, rüzgar türbinlerinin etrafındaki kullanılmayan alanların, özellikle yaban arıları için önemli bir yaşam ve beslenme alanı oluşturduğunu ortaya koydu. Tarım arazilerinin ortasındaki bu bölgeler, arı çeşitlil

Polonya'nın batısında yer alan Gołańcz kasabası yakınlarındaki tarım arazilerinde yapılan bir araştırma, rüzgar türbinlerinin çevresindeki kullanılmayan alanların arılar için önemli bir yaşam alanı oluşturduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, 10 rüzgar türbininin etrafını, yakınlardaki çayırlık alanları ve ekili tarlaları inceleyerek bu sonuca ulaştı.

Rüzgar türbinlerinin çevresinde binlerce arı bulundu 1

Türbin çevresindeki yaşam alanları

Yaklaşık 120 metre yüksekliğindeki rüzgar türbinlerinin her birinin etrafında, bakım çalışmaları için yaklaşık 20x30 metrelik çakıllı alanlar bırakılıyor. Traktörlerin girmediği ve tarım ilacı kullanımının sınırlı olduğu bu bölümlerde zamanla yabani bitki örtüsü gelişti. Bu durum, özellikle toprağa yuva yapan yaban arıları için ideal koşullar sağladı. Seyrek bitki örtüsü arıların toprağa ulaşmasını kolaylaştırırken, kendiliğinden yetişen çiçekler de besin kaynağı oldu.

Arı çeşitliliğinde türbin alanları öne çıktı

Araştırmacılar, bal arıları hariç tutulduğunda, yabani arı türlerinin sayısının ve çeşitliliğinin en yüksek olduğu alanların rüzgar türbinlerinin çevresi olduğunu tespit etti. Yoğun tarım yapılan büyük arazilerde ise yabani bitki ve arı çeşitliliğinin belirgin şekilde daha düşük olduğu gözlemlendi. Bu durum, türbinlerin dibindeki kullanılmayan toprak parçalarının, yoğun tarım yapılan alanların ortasında arılar için bir sığınak haline geldiğini gösteriyor. Ancak bu sonuç, rüzgar türbinlerinin kuşlar ve yarasalar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmadığı gibi, bu alanların sadece arılar için beklenmedik bir işlev kazandığını vurguluyor.