Türkiye, Hürmüz Boğazı'ndaki ticaretin aksaması nedeniyle ortaya çıkan gübre tedarik sorununu çözmek amacıyla Rusya ile işbirliği yapıyor.
Yeni mutabakat anlaşması imzalanacak
Moskova, Türkiye'ye yönelik bazı ihracat kısıtlamalarını kaldırma kararı aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklarına göre, “Mineral Gübre Sevkiyatı Alanında Mutabakat Zaptı” bugün Moskova’da imzalanacak. Anlaşmaya Türkiye’den Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı ile Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Maxim Borovoy Markovich imza atacak.
Tarım ihtiyaçları için önemli adım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sonucunda bu sürecin hız kazanması sağlandı. İmzalanan mutabakat ile Rusya, Türkiye’ye azotlu ve fosforlu gübreler ile amonyak ihracatında özel bir kontenjan tanıyacak. Bu gelişme, bahar aylarında artan tarımsal gübre ihtiyacının kesintisiz karşılanmasını sağlayacak. Türkiye, yıllık 8 milyon tonun üzerinde gübre üretim kapasitesine sahipken, dışa bağımlılık nedeniyle mevcut tesisler yüzde 60-70 kapasite ile çalışıyor. Rusya'dan sevkiyatın başlamasıyla Türkiye'nin gübre ihracat hacminin artması bekleniyor.








