Rusya'dan Tomahawk endişesi: Ukrayna'ya füze tedariki Moskova'yı rahatsız ediyor

Rusya, ABD'nin Ukrayna'ya Tomahawk seyir füzeleri tedarik etmesi durumunda Moskova dahil iç bölgelerinin hedef alınabileceği endişesiyle derin kaygı duyduğunu belirtti. 2500 km menzilli füzeler, bölgedeki gerilimi artırıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ukrayna'ya konuşlandırmayı düşündüğü Tomahawk seyir füzeleri, Rusya Federasyonu'nda ciddi endişelere yol açtı. Yaklaşık 2 bin 500 kilometrelik menzile sahip olan bu füzeler, Moskova dahil olmak üzere Rusya'nın iç bölgelerini hedef alabilecek kapasitede bulunuyor.
RUSYA'DAN TEPKİ
Kremlin, ABD'nin Ukrayna'ya Tomahawk füzeleri tedarik etmesi konusundaki derin endişelerini dile getirdi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Tomahawk füzesi meselesi son derece endişe verici. Şu anda, her cepheden gerilimin tırmandığı bir dönemdeyiz" ifadelerini kullandı. Eski ABD Başkanı Donald Trump da, ABD Kongre Araştırma Servisi'ne göre, füzelerin tedariki konusunda bir anlaşmaya varılmadan önce Ukrayna'nın bu füzelerle ne yapmayı planladığını öğrenmek istediğini belirtmiş, savaşın tırmanmasını istemediğini vurgulayarak bu konuda bir karar aldığını ima etmişti.
TOMAHAWK FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ
Tomahawk seyir füzesi, gemiler, denizaltılar ve kara fırlatma sistemlerinden ateşlenebilen, yoğun hava savunması altındaki bölgelerde dahi hedefleri hassas bir şekilde vurabilen bir silah olarak biliniyor. 2 bin 500 kilometrelik menzili sayesinde Ukrayna, bu füzeleri Rusya'nın iç kesimlerine yönelik uzun menzilli operasyonlar için kullanabilir. ABD ve müttefik orduları, bu füzeyi 550'den fazla uçuş testine tabi tutmuş ve 2 bin 350'den fazla operasyonel kullanıma geçirmiştir. En son 2024 yılında ABD ve İngiltere Donanmaları, Yemen'deki Husi hedeflerine karşı Tomahawk füzelerini kullanmıştır. TACTOM olarak bilinen en yeni versiyon, uçuş sırasında hedeflerini değiştirebilen bir veri bağlantısına sahip olup, saatlerce havada kalabilir ve komutla rotasını anında değiştirebilir.
- 02:19Bülent Ersoy'dan Gırgıriye Müzikali Krizi Açıklaması: 'Kovulmadım, Yoğunluğumdan Ayrıldım!
- 02:09Washington'da tarihi müzakere: İsrail ve Lübnan bir araya geldi
- 01:59Liseli öğrenciler, itfaiyeden nefes kesen yangın tatbikatıyla hayata hazırlandı
- 01:49Çad'daki göl, uzaydan muhteşem bir ayna gibi görünüyor
- 01:39Yurt Dışına Çıkanlar Dikkat: SGK Denetimi Emekliliğinizi Tehlikeye Atabilir!





