DÜNYA
Yayınlanma : 19 Ağustos 2025 12:24

Rus borsası yükselişte: Savaşın sona ermesi umudu

Rus borsası yükselişte: Savaşın sona ermesi umudu
Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili umutlar, Rus borsasını yükseltti. MOEX Endeksi, Ağustos'ta yüzde 10 artışla 3 bin seviyesine ulaşırken, Putin ve Trump Alaska'da görüştü ve Hindistan Rus petrolü alımına devam edeceğini açıkladı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erme ihtimali, Rus borsalarında alımların artmasına neden oldu. MOEX Rusya Endeksi, Ağustos ayında yüzde 10 değer kazanarak 3 bin seviyesine yükseldi; bu durum, savaşın sona ermesi beklentileriyle ilişkilendirildi.

teknik yapı

PUTİN VE TRUMP GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ateşkes veya işgalin sona ermesi için olası şartları görüşmek üzere Alaska'da ABD mevkidaşı Donald Trump ile bir araya geldi. ABD daha sonra, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle görüşerek kabul edilebilir şartlar hakkındaki görüşlerini aldı.

HİNDİSTAN RUSYA'DAN PETROL ALMAYA DEVAM EDECEK

Hindistan, ABD'nin daha yüksek tarifelerine rağmen Rus petrolü almaya devam edeceğini belirtti. Bu durum, Rosneft ve Lukoil şirketlerinin hisselerinin Mart ve Haziran aylarından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmasını destekledi. Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, Rus finans sektörünü küresel gelişmelerden izole etti. Bu nedenle, Rus hisse senetleri küresel piyasalardaki hareketlerle korelasyon göstermiyor ve küresel makroekonomik gelişmelere sınırlı tepki veriyor. Yüksek enflasyonun yavaşlaması, Merkez Bankası'nın (CBR) faiz oranlarını (şu anda yüzde 18) daha da düşürme olasılığını artırdı. Ancak, bu yıl Rusya'nın ekonomik büyümesinin yüzde 1,4'e düşmesi bekleniyor.