EKONOMİ
Yayınlanma : 19 Şubat 2026 01:41

Ramazan öncesi market rafları pahalandı: 39 üründen 32'sinde zam!

Ramazan öncesi market rafları pahalandı: 39 üründen 32'sinde zam!
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan öncesi marketlerde 39 üründen 32'sinde fiyat artışı olduğunu bildirdi. Limon, kabak ve fındıkta büyük artışlar yaşanırken, kuru soğan ve kuru fasulyede fiyat düşüşü görüldü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde marketlerdeki temel tüketim ürünlerinin fiyatlarını inceledi ve geçen yılın aynı dönemine göre önemli artışlar yaşandığını duyurdu. Bayraktar'ın açıklamasına göre, incelenen 39 ürünün 32'sinde fiyat artışı görülürken, sadece 7 üründe fiyat düşüşü kaydedildi.

sempati mobilya

Marketlerdeki Fiyat Artışının Detayları

Bayraktar, marketlerde en dikkat çekici fiyat artışının yüzde 197,4 ile limonda yaşandığını belirtti. Limonu yüzde 149,2 ile kabak, yüzde 117,1 ile fındık ve yüzde 108,8 ile elma takip etti. Bu durum, tüketicilerin geçen yıla kıyasla bu ürünleri çok daha yüksek fiyatlarla almak zorunda kalacakları anlamına geliyor. Öte yandan, markette fiyatı en çok düşen ürünler ise yüzde 41,9 ile kuru soğan, yüzde 31,9 ile kuru fasulye, yüzde 26,4 ile nohut ve yüzde 18,3 ile beyaz lahana oldu.

Üretici Fiyatları ve Son 15 Günlük Değişimler

Üretici fiyatlarında da benzer bir tablo gözlemlendi. Geçen yıla göre üreticide 31 ürünün 21'inde fiyat artışı, 9'unda ise düşüş yaşandı. Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 68,5 ile kuru soğanda görülürken, artışta yüzde 212,7 ile limon başı çekti. Son 15 günlük sürece bakıldığında ise marketlerde 41 ürünün 27'sinde fiyat artışı, 14'ünde ise azalış görüldü. Üreticide ise 33 ürünün 21'inde fiyat artışı, 4'ünde düşüş yaşandı. Bayraktar, zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düşmesine rağmen piyasadaki fiyatların manipülatif hareketlerle düşürüldüğünü de sözlerine ekledi.