Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi kapsamında Çin'in Tiencin kentinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Putin, Birleşmiş Milletler ilkelerinin, ülkelerin egemenliğine saygı da dahil, bugün hala geçerli ve sarsılmaz olduğunu vurguladı.
PUTİN'DEN UKRAYNA KRİZİ DEĞERLENDİRMESİ
Çin ve Hindistan'ın Ukrayna krizini çözmedeki çabalarını takdir eden Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile Alaska'da gerçekleştirdikleri görüşmenin sonuçlarını Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve diğer liderlerle paylaştığını aktardı. Alaska'daki görüşmenin ayrıntılarını Çin'deki ikili görüşmelerde liderlerle paylaştığını belirten Putin, Rusya'nın hiçbir ülkenin başka bir ülkenin güvenliğini tehlikeye atarak kendi güvenliğini sağlayamayacağına inandığını ifade etti.
BATI'NIN NATO GİRİŞİMLERİ ELEŞTİRİLDİ
Putin, Ukrayna krizinin temel nedenlerinin çözülmesi ve güvenlik dengesinin sağlanması gerektiğini belirtti. 'Ukrayna'daki kriz işgal sonucu değil, Ukrayna'nın Batı tarafından desteklenen Kiev'deki darbe sonucu ortaya çıktı. Batı'nın Ukrayna'yı NATO'ya çekme girişimleri krizin nedenlerinden bir tanesi.' diyen Putin, Alaska zirvesinde ABD Başkanı Trump ile ulaşılan anlaşmaların Ukrayna'da barışın yolunu açtığını sözlerine ekledi.







