DÜNYA
Yayınlanma : 28 Mart 2026 11:57

Polonya'daki esrarengiz eğri ormanın sırrı çözüldü: İnsan eli değmiş!

Polonya'daki esrarengiz eğri ormanın sırrı çözüldü: İnsan eli değmiş!
Polonya'daki 'Eğri Orman'da bulunan 400 sarıçamın sıra dışı bükülme şeklinin nedeni anlaşıldı. Bilim insanları, bunun doğal değil, 1930'larda özel kereste elde etmek amacıyla yapılan insan müdahalesi olduğunu belirtti.

Polonya'nın kuzeybatısında yer alan ve 'Eğri Orman' olarak bilinen koruma altındaki bölgede bulunan yaklaşık 400 sarıçam ağacının sıra dışı büyüme şekli, bilimsel araştırmalarla aydınlatıldı. 1930'lu yıllarda dikildiği tahmin edilen bu ağaçların tamamının taban kısmından 90 derecelik bir açıyla kuzeye doğru bükülüp ardından tekrar gökyüzüne yönelmesi, uzmanlar tarafından 'insan müdahalesi' olarak nitelendiriliyor.

sempati mobilya

DOĞAL OLAYLAR DEĞİL, İNSAN ELİ

Gryfino Orman İşletmesi ve Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları, ağaçlardaki bu homojen yapının kar fırtınası, toprak kayması veya sert rüzgarlar gibi doğal etkenlerle oluşamayacağını belirtti. Doğal afetlerin ağaçlarda kaotik ve farklı yönlere doğru bükülmelere yol açacağı, oysa bu ormandaki tüm ağaçların aynı simetriyle kuzeye yönelmiş olmasının mekanik bir müdahaleye işaret ettiği vurgulandı.

TARİHİ AMAÇ: ÖZEL KERESTE ÜRETİMİ

Bilimsel verilere dayanan en güçlü teoriye göre; yerel ormancılar, ağaçları henüz fidan aşamasındayken (7-10 yaşlarındayken) özel ağırlıklar veya kazıklarla bu forma soktu. Bu işlemin temel amacı, sanayi devrimi öncesinde ve sırasında şu alanlarda kullanılacak 'doğal kavisli' keresteler elde etmekti: Gemi omurgası ve kaburga yapımı, kızak rayları, varıl üretimi, sallanan sandalye gibi kavisli mobilyalar.