Petrol fiyatları 3 yılın zirvesinde, haziran ilk haftası stoklar tükenme riskiyle karşı karşıya!

HFI Research, Hürmüz Boğazı'nın haziranda kapalı kalması halinde küresel petrol stoklarının tükenebileceğini ve panik alımlarının fiyatları rekor seviyelere taşıyabileceğini belirtti. ABD stoklarındaki düşüş bu riski destekliyor.
Enerji piyasalarının nabzını tutan HFI Research adlı yatırım araştırma firması, haziran ayının ilk haftasında küresel petrol piyasasının kritik bir dönemeçten geçeceğini öngörüyor. Firma, özellikle Hürmüz Boğazı'nın bu süreçte kapalı kalması halinde, dünya genelinde petrol stoklarının hızla azalacağı ve ülkelerin acil stoklama yarışına gireceği bir 'gerçek panik' senaryosunun ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.
STOKLAR TÜKENME RİSKİ ALTINDA
HFI Research, bu senaryoyu 'temel beklentisi' olarak görmese de, bu öngörünün birçok analistin ham petrol piyasasının geleceğine dair mevcut tahminleriyle çeliştiğini vurguluyor. Şirket, piyasaların yakında normale döneceği yönündeki iyimser yaklaşımların, gerçekçi verilerden ziyade petrol piyasasındaki 'psikolojik önyargılardan' beslendiğini savunuyor. Firma, Substack platformunda yayınladığı analizinde, "Hürmüz Boğazı Haziran'ın ilk haftasında hâlâ kapalı olursa, piyasada gerçek bir panik göreceğimiz bana göre son derece açık. Aracı kurumlar ve analistler (sellside), stokların tamamen tükenmesini önlemek adına haziran ayına kadar durumun bir ölçüde normale döneceğini varsayıyor; ancak mevcut matematiksel veriler aksini söylüyor." ifadelerine yer verdi.
PİYASADAKİ KRİTİK VERİLER VE GELECEK TAHMİNLERİ
Orta Doğu'daki arz kesintilerinin etkisini fiyatlayan petrol piyasası, halihazırda son üç yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Uluslararası gösterge Brent ham petrolü, çatışmaların şimdilik sakinleşmiş görünmesine rağmen, yaşanan aksaklığın büyüklüğü nedeniyle geçen ayın genelinde 100 dolar sınırının üzerinde kalmayı başardı. Özellikle ABD ve diğer gelişmiş ülkelerin ham petrol stoklarını eritmesiyle birlikte, arz kesintilerinin yaratacağı olası büyük darbelere karşı piyasalar oldukça hassas bir konuma gelmiş durumda. Nisan ayı sonlarında HFI, ABD'nin fazla petrol stoklarının 8 hafta içinde tükeneceği ve Haziran sonu itibarıyla arz fazlasının tamamen ortadan kalkacağı yönünde bir tahminde bulunmuştu. Enerji Bilgi Ajansı'nın (EIA) son verileri de bu öngörüyü destekler nitelikte; 8 Mayıs'ta sona eren haftada, ABD'nin petrol ve petrol ürünleri stokları 1,6 milyar varil olarak kaydedildi ki bu, nisan başındaki seviyelere kıyasla 67 milyon varillik bir düşüş anlamına geliyor. HFI Research, petrol piyasasının zaten bir "kırılma noktasına" ulaştığına ve küresel arz kıtlığının en nihayetinde panik alımları ile stoklama eğilimlerini tetikleyen kısır bir döngüye dönüşebileceğine inanıyor. Firma, daha önceki analizlerinde ham petrol fiyatlarının varil başına 150 doların üzerine çıkabileceği spekülasyonlarına yer vermişti ve Pazartesi günkü yazısını şu iddialı cümleyle noktaladı: "Evet, yeni rekorlar kıracağız. Mevcut varil dengeleri, petrol fiyatlarında çok daha sert bir yukarı yönlü fiyat ayarlamasını neredeyse kesin kılıyor."
- 03:32Haziranda çalışanlara 'çift maaş' gibi ek ödeme geliyor
- 03:22Survivor'da şok eden yüzüş: Yarışmacı Beyza, Sercan'la buluşmak için kampı terk etti, Acun Ilıcalı sert çıktı!
- 03:11IEA'nın raporu: 10 araçtan 3'ü elektrikli olacak
- 03:01Hürmüz Boğazı'nda şok! İran, izinsiz geçen tankere kamikaze İHA ile saldırdı
- 02:51Singapur'da yabancılara konut alımı sınırlı: Onay ve ek vergiler devrede





