DÜNYA
Yayınlanma : 20 Ağustos 2025 11:28

Paris'te gizli görüşme: Şeybani ve Dermer bir araya geldi

Paris'te gizli görüşme: Şeybani ve Dermer bir araya geldi
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ve İsrail Stratejik İşler Bakanı Dermer, Paris'te bir araya geldi. Görüşmede Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılık vurgulanırken, güneydeki insani durum ve 1974 ateşkes anlaşmasının yeniden etkinleştirilmesi ele alındı.

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile İsrail Stratejik İşler Bakanı Dermer, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi.

teknik yapı

GÖRÜŞMEDE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Suriye devlet kanalı El-İhbariyye'ye konuşan bir hükümet kaynağı, görüşmede Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılıklarının yinelediğini ve ülkenin bölünmesini hedefleyen her türlü projeye karşı olduklarını belirtti. Kaynak ayrıca, Süveyda'nın Suriye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Dürzi vatandaşların ulusal dokunun asli bir unsuru olarak görüldüğünü aktardı. Güney Suriye'deki insani durumun da ele alındığı görüşmede, Süveyda ve Bedevi halkına yönelik insani yardımların artırılması ve zorlayıcı yaşam koşullarının hafifletilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

ATEŞKES ANLAŞMASININ YENİDEN ETKİNLENMESİ

Aynı kaynak, 1974'te imzalanan ateşkes anlaşmasının yeniden etkinleştirilmesi için net bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu, bu mekanizmanın İsrail'in Suriye topraklarına yönelik ihlallerini durdurmayı ve bölgede daha istikrarlı bir ortam oluşturmayı amaçladığını ifade etti. Görüşmenin, güneydeki gerilimin azaltılması ve bölgenin açık bir çatışmaya sürüklenmesinin önlenmesi yönünde ortak çabaların sürdürüleceği taahhüdüyle sona erdiği belirtildi. Axios haber sitesinden Barak Ravid, daha önce İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in Paris’te Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile görüşme gerçekleştireceğini duyurmuştu.