• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 13 Ağustos 2026 18:32

Oregon'da helikopterle ağaçlar nehre indirildi

Oregon'da helikopterle ağaçlar nehre indirildi
Oregon'da Warm Springs Nehri'nde, somon ve alabalıkları korumak için 900'den fazla ağaç helikopterle indirilerek ekosistemin yeniden canlandırılması hedefleniyor.

ABD'nin Oregon eyaletinde, somon ve alabalık popülasyonlarını korumak amacıyla ilginç bir çevre restorasyonu gerçekleştirildi.

Ağaçlar havadan yerleştirildi

Warm Springs Nehri'nin 5,6 kilometrelik hattına 900'den fazla ağaç helikopterle indirildi. Bu işlem, nehrin ekosisteminin yeniden canlanmasını sağlamak için yapıldı. Warm Springs Konfedere Kabileleri Balıkçılık Departmanı, 25-29 Temmuz 2016 tarihleri arasında bu kapsamlı hava operasyonunu yürüttü.

Proje detayları ve amaçları

2013 yılında yapılan saha araştırmaları sonrası planlanan çalışma, nehir yatağında büyük kütüklerin eksik olduğunu ve büyük balıkların korunabileceği derin göletlerin yetersiz kaldığını gösterdi. Operasyon sırasında ağır iş makinelerinin zarar vermemesi için helikopterler kullanıldı. 900'den fazla ağaç, kökleriyle birlikte hava yoluyla taşınarak belirlenen noktalara yerleştirildi. Bu ağaçlar, nehirde odun yığını olarak adlandırılan 90 adet yapı oluşturdu. Uzmanlar, bu müdahalenin zamanla doğal akışla birlikte habitat değişikliklerine yol açacağını belirtti.