OpenAI ve Anthropic, ABD ara seçimleri öncesinde yanlış bilgilendirme girişimlerini ve platformlarının kötüye kullanımını takip etmek için özel operasyon merkezleri hazırlıyor. “Savaş odası” adı verilen birimlerde olası ihlaller gerçek zamanlı izlenecek.
Özel ekipler devreye girecek
Anthropic sözcüsü, şirket ekiplerinin seçim güvenliğini desteklemek ve platform kurallarını uygulamak için yıl boyunca çalıştığını belirtti. Sözcü, kötüye kullanımı izleyecek ve olası olaylara hızla müdahale edecek özel bir operasyon ekibinin seçime hazır olduğunu bildirdi. OpenAI de seçim döneminde doğru bilgi sunulmasına katkı sağlamak ve yanlış bilgilendirme girişimlerini izlemek üzere benzer bir merkez oluşturacak. Teknoloji şirketlerinin seçim dönemlerinde özel izleme merkezleri kurması 2018’de başladı. Meta, seçimlerle ilgili yanlış bilgilerin yayılmasına yönelik kaygılar üzerine bu yöntemi ilk kez o yıl uyguladı. Yapay zekanın yaygınlaşmasıyla riskler de değişti; gerçeğe yakın deepfake videolar ve yapay zekâ destekli arama sistemlerinin hatalı yanıtları, yanlış bilgiyle mücadeleyi zorlaştırdı.
Google'ın yanıtı incelemeye alındı
Geçen hafta Google’ın AI Mode hizmeti, 2020 ABD başkanlık seçimlerini kimin kazandığı sorusunu yanıtlamadı. Google, sorunu gidermek için çalışma yürüttüğünü açıkladı. Meta’nın eski kamu politikaları direktörü Katie Harbath, özel operasyon merkezlerinin önceden öngörülemeyen sorunlara müdahale etmek üzere kurulduğunu söyledi. Harbath, bu birimlerin beklenmedik gelişmeleri hızla değerlendirmeye, öncelik sırasına koymaya ve belirlenmiş müdahale süreçlerini başlatmaya yaradığını ifade etti.









