DÜNYA
Yayınlanma : 31 Ağustos 2025 17:03

Norveç, İngiltere'den 10 milyar sterlinlik fırkateyn alıyor

Norveç, İngiltere'den 10 milyar sterlinlik fırkateyn alıyor
Norveç, İngiltere'den 10 milyar sterlin değerinde (yaklaşık 556 milyar TL) Type 26 model fırkateynler satın almak için anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, İngiltere'nin tarihteki en büyük askeri gemi satış anlaşması olarak kayıtlara geçti.

Norveç, İngiltere'den Type 26 model fırkateynler almak için 10 milyar sterlinlik bir anlaşmaya imza attı. İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, bu anlaşmanın Norveç donanmasına İngiliz yapımı savaş gemileri kazandıracağı ve yaklaşık 556 milyar Türk lirası tutarında olduğu belirtildi.

teknik yapı

REKOR ASKERİ GEMİ SATIŞI

Anlaşmanın İngiliz ekonomisine milyarlarca sterlinlik katkı sağlaması ve istihdam artışı getirmesi bekleniyor. Açıklamada, bunun İngiltere'nin tarihteki en büyük askeri gemi satış anlaşması olduğu vurgulandı. Norveç'in denizaltılara karşı savunma özelliklerine sahip Type 26 model fırkateynler alacağı ve Avustralya ile Kanada'nın da bu gemileri envanterine kattığı ifade edildi.

NATO İŞBİRLİĞİ

Açıklamaya göre, Norveç en az 5 Type 26 model gemiyle İngiltere ile birlikte oluşturulacak ortak filoya katılacak ve NATO'nun kuzey kanadını güçlendirecek. Ayrıca, iki ülke arasında personel eğitim işbirliği ve gemi bakımı konusunda bilgi paylaşımı yapılacak.