• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 22 Ağustos 2026 21:23

Netanyahu'nun Suriye saldırısı İsrail'de tepki çekti

Netanyahu'nun Suriye saldırısı İsrail'de tepki çekti
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Suriye'deki üsse yönelik saldırısı, eski Başbakan Ehud Barak ve muhalif lider Yair Golan gibi isimlerden sert tepki aldı. Eleştiriler, Netanyahu'nun siyasi çıkarlarını ülkenin güvenliğinin önüne koyduğu yönünd

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Suriye'deki Ebu Zuhur üssüne yönelik saldırısı, uluslararası alanda olduğu kadar İsrail içinde de ciddi eleştirilere yol açtı. Özellikle muhalefet kanadından gelen tepkiler, Netanyahu hükümetinin politikalarına yönelik sert eleştirileri beraberinde getirdi.

Netanyahu'nun politikası eleştiriliyor

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Netanyahu'nun Türkiye ile olan gerilimi tırmandıran bu adımının, ülkenin güvenliğinden çok kendi siyasi geleceğini önceliklendirdiğini savundu. Barak, bu yaklaşımı “pervasızca ve aptalca” olarak nitelendirerek, Netanyahu'nun ekim ayındaki seçimlere yönelik bir hamle olarak kamuoyunda güvenlik endişesi yaratmaya çalıştığı izlenimini verdiğini belirtti. Türkiye'nin İran veya Suriye gibi olmadığını hatırlatan Barak, Ankara ile yaşanan sorunların ABD ile yürütülecek gizli diplomatik görüşmelerle çözülebileceğini vurguladı. Barak ayrıca, bu tutumun İsrail'in sınırlı sayıdaki müttefiklerini de endişelendirdiğini ve yaşanan zararların telafisinin uzun süreceğini ifade etti.

Muhalefetten sert açıklamalar

İsrail'deki muhalif Demokratlar Partisi lideri Yair Golan da sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, Ebu Zuhur Askeri Havaalanı'na yapılan saldırıyı "küstah ve tehlikeli" olarak tanımladı. Golan, saldırının Türkiye ile ilişkileri daha da gerginleştirdiğini ve ABD ile mevcut sorunları derinleştirdiğini dile getirdi. Netanyahu'nun "aşırı ve güvenilmez" bir aktör olduğunu öne süren Golan, onunla istikrarlı bir bölge inşa edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.