Muş'un Bilek köyünde, yaklaşık 110 bin adet ahlat ağacından armut toplama işlemleri devam ediyor. Bu geleneksel hasat, hem yerel halkın hem de çevre illerden gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yüksek verim ve geniş katılım
Bu yılın veriminin oldukça yüksek olduğu Bilek köyünde, hasat süreci 20 Eylül'de başlamış olup 20 Kasım'a kadar sürmesi öngörülüyor. Gaziantep, Elazığ ve Bursa gibi şehirlerden de gelen vatandaşların katılımıyla, ahlat armutlarının Türkiye'nin farklı bölgelerine ulaştırılması amaçlanıyor.

Doğal zenginliğin korunması talebi
Bölge sakinlerinden Şahabettin Çiçek, doğal alanın devlet tarafından koruma altına alınarak milli park ilan edilmesi yönünde bir talepte bulundu. Çiçek, “Bizim burada yaklaşık 110 bin ahlat armudu ağacımız vardır. Bu sene mahsulümüz oldukça iyidir. Gaziantep, Elazığ ve Bursa gibi çevre illerden arkadaşlarımız buraya gelmişler. Hasadımız 20 Eylül’de başlıyor, 20 Kasım’da sona eriyor. Biz istiyoruz ki çevre illerden ve Türkiye’nin her yerinden vatandaşlarımız gelsin, armutlarımızı toplayıp götürsünler. Burada 110 bin tane armut ağacı vardır. İnşallah bu kapasite herkese yetecek düzeydedir. Özellikle buranın devlet tarafından koruma altına alınmasını istiyoruz. Çünkü daha önce yaklaşık 150 bin ağacımız vardı. Ancak çevre köylüler ağaçların önemli kısmına zarar verdi. Biz burada bekçi istiyoruz. Köylüler adına dört bekçi görevlendirilmesini talep ediyoruz. Alanımız çok geniştir; 20 kilometre uzunluğunda, 17 kilometre genişliğindedir. Özellikle UNESCO’nun da buraya gelerek araştırma yapmasını ve bölgenin milli park ilan edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.










