Arjantin'in Córdoba eyaletinde bulunan Monzoni ailesi, geleneksel mera sisteminin yeterli geliri sağlamadığını fark ederek süt hayvancılığında köklü bir değişime gitmeye karar verdi. Aile, meraya dayalı üretim modelini terk ederek ineklerin yemliklerin bulunduğu açık hava padoklarında beslendiği kuru ahır sistemine geçiş yaptı.
Kuru ahır sistemine geçiş
Córdoba eyaletinin kuzeydoğusundaki San Justo departmanındaki Porteña'da yer alan çiftlik, 800 hektarlık iki arazi üzerinde faaliyet gösteriyor. Burada yaklaşık 620 baş süt sığırı bulunurken, günde üç kez sağım yapılıyor ve her inekten ortalama 38 litre süt elde ediliyor. En yüksek üretim dönemlerinde bu rakam 42 litreye kadar çıkıyor.
Gelişmiş yemleme teknikleri
Kuru ahır sistemi, hayvanların enerjisini süt üretimine yönlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu modelde, inekler geniş alanlarda dolaşmak yerine açık hava padoklarında tutuluyor ve ihtiyaç duyduğu yem doğrudan yemliklerden temin ediliyor. Monzoni ailesi, yemlerin kalitesine ve hayvanların genetik özelliklerine büyük önem veriyor. Ayrıca, sistemin verimli çalışabilmesi için gerekli olan koşullar titizlikle sağlanıyor.







