BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 13 Ağustos 2025 00:10

Mo Gawdat'ın uyarısı: 2027'den itibaren 15 yıllık yapay zeka distopya dönemi

Mo Gawdat'ın uyarısı: 2027'den itibaren 15 yıllık yapay zeka distopya dönemi
Eski Google X yöneticisi Mo Gawdat, 2027'den başlayarak 15 yıl sürecek bir yapay zeka distopya dönemi öngörüyor.

Eski Google X yöneticisi Mo Gawdat, çarpıcı bir iddia ortaya attı: İnsanlık, 2027 yılından itibaren yaklaşık 15 yıl sürecek bir yapay zeka kaynaklı distopya sürecine girecek. Gawdat, bu karanlık dönemin ilk sinyallerinin 2024'ün sonlarından itibaren görülmeye başlanacağını öngörüyor.

teknik yapı

YAPAY ZEKA: TEKNOLOJİDEN ÖTE BİR TEHDİT

Yapay zekanın insan yaşamına etkileri konusunda uyarılarda bulunan Gawdat, sistemin yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda sosyolojik ve etik düzeyde de yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. 'Diary of a CEO' adlı podcaste katılan Gawdat, özgürlük, insan ilişkileri, sorumluluk, gerçeklik ve güç kavramlarının yapay zeka tarafından temelinden sarsılacağını belirtti. Gawdat'a göre, sorunun kaynağı yapay zekanın kendisi değil, teknolojinin insan doğasındaki mevcut sorunları büyüten bir araç haline gelmesi.

KAPİTALİZM VE YAPAY ZEKA: ÜTOPYADAN DİSTOPYAYA

Yapay zeka başlangıçta hayatı kolaylaştırmak için geliştirilmişti. Rutin işlerin otomasyonu, insanların daha verimli ve az yorulmuş şekilde çalışmasını hedefliyordu. Ancak Gawdat, kapitalist sistemin bu potansiyeli hızla kendi çıkarları için kullandığını savunuyor. Şirketlerin yapay zekayı işe alımları kısıtlamak, mevcut çalışanlara daha fazla iş yüklemek ve maliyetleri düşürmek için kullanması, teknolojinin başlangıçtaki ütopik vizyonundan uzaklaşmasına neden oldu. Gawdat, kapitalizmin yönlendirdiği teknolojik ilerlemenin insan becerilerini desteklemek yerine, insanı sistemin dışına iten bir yapıya dönüştüğünü vurguluyor.