• satrroıad dörüm
EKONOMİ
Yayınlanma : 18 Temmuz 2026 05:21

Milletvekillerinden 'ucuz konut' hamlesi: Vatandaş tepkili

Milletvekillerinden 'ucuz konut' hamlesi: Vatandaş tepkili
Yüksek gelirli milletvekillerinin, vatandaşların barınma sıkıntısı çektiği dönemde kendileri için ucuz konut projesi başlatması tepki çekti. Kooperatif aracılığıyla İstanbul'da ev sahibi olmayı hedefleyen vekillerin bu girişimi eleştiriliyo

Devlet imkanlarından faydalanan ve yüksek maaş alan milletvekillerinin, vatandaşların barınma kriziyle mücadele ettiği bir dönemde kendileri için ucuz konut arayışına girmesi büyük tepki çekti. Milletvekilleri, kurdukları bir kooperatif aracılığıyla İstanbul Başakşehir'de 1.8 milyon liradan başlayan fiyatlarla ev sahibi olmayı hedefliyor. Bu durum, dar gelirli vatandaşlar için yapılan sosyal konutların fiyatlarıyla kıyaslandığında daha da düşündürücü bir tablo ortaya koyuyor.

ÇİFT MAAŞLI VEKİLLERİN KOOPERATİF HAMLESİ

Mevcut durumda milletvekilleri aylık 310 bin 336 lira maaş alırken, emekli milletvekili maaşı ise 201 bin 677 lira. Sadece iki yıl görev yapan bir vekilin emekli maaşı almaya hak kazandığı göz önüne alındığında, 600 vekilin yaklaşık 450'sinin aynı zamanda emekli maaşı aldığı ve toplamda aylık yaklaşık 512 bin lira gelire sahip olduğu belirtiliyor. Bu yüksek gelire sahip vekillerin, İstanbul Esenyurt'ta 123 dönümlük bir arsa üzerine kurulacak 'Parlamenterler Gölvadi Bahçeşehir' projesiyle ev sahibi olma girişimleri, sosyal medyada yoğun eleştirilere neden oldu.

HERKESE AÇIK İDDİASI VE TEPKİLER

AKP Giresun Milletvekili Ali Temür başkanlığındaki kooperatif tarafından sunulan proje kataloğunda 1+1 dairelerin 1.8 milyon, 2+1 dairelerin 2.8 milyon ve 3+1 dairelerin ise 4.1 milyon liradan satılacağı bilgisi yer alıyor. Temür, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada kooperatifin herkese açık olduğunu, arsayı alıp kat karşılığı müteahhite vereceklerini ve fiyatları aşağı çekmeye çalıştıklarını belirtti. Ancak, milyonlar kazanan vekillerin bu fiyatlarla ev sahibi olma çabası, vatandaşların içinde bulunduğu ekonomik zorluklar göz önüne alındığında kamuoyunda ciddi bir tepkiyle karşılandı.