DÜNYA
Yayınlanma : 28 Eylül 2025 15:44

Milei, Netanyahu'nun Arjantin ziyaretini seçim endişesiyle reddetti

Milei, Netanyahu'nun Arjantin ziyaretini seçim endişesiyle reddetti
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, yaklaşan seçimler öncesi halkın tepkisinden çekinerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun planladığı Arjantin ziyaretini reddetti. İnsan hakları örgütleri ise Netanyahu'nun tutuklanması için mahkemeye başvurdu.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkeye planladığı ziyareti geri çevirdi. İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu ABD'den Arjantin'e geçmeyi planlıyordu.

teknik yapı

SEÇİM KAYGISI NEDENİYLE ZİYARET İPTALİ

BM Genel Kurulu sırasında Netanyahu ile görüşen aşırı sağcı Milei'nin, yaklaşan parlamento seçimleri nedeniyle halkın tepkisinden çekinerek Netanyahu'ya 'Ziyarete gelme' dediği ortaya çıktı. Arjantinli kaynaklar bu kararın İsrail ile ilgili olmadığını ve genel ziyaretlere yönelik bir karar olduğunu belirtse de, Milei'nin oy kaybı endişesinin bu kararda etkili olduğu aktarıldı.

İNSAN HAKLARI AVUKATLARI VE NOBEL ÖDÜLLÜ İSİMDEN TEPKİ

Haberde ayrıca, Arjantin'deki insan hakları avukatlarının, mart ayında İsrail ordusunun Refah'ta sağlık görevlilerini hedef aldığı olay nedeniyle Netanyahu'nun ülkeyi ziyaret etmesi halinde tutuklanmasını talep eden bir dava açtığı hatırlatıldı. Öte yandan, Arjantinli Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel ve insan hakları örgütleri de Netanyahu'nun tutuklanması için federal mahkemeye başvurmuştu. Perez, Netanyahu'nun ziyaretinden önce Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) kararlarının uygulanmasını ve İsrail başbakanının soykırım ve savaş suçlarından tutuklanmasını talep etti.