İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Verona'da katıldığı bir fuarda yaptığı açıklamalarda Avrupa'daki güvenlik endişelerine dikkat çekti. Meloni, İtalya ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde gıda soğutma sistemlerine yönelik siber saldırılar ile uçaklara yapılan bomba ihbarlarının endişe verici olduğunu belirtti. "Avrupa genelinde meydana gelen yeni siber saldırılar açıkça endişe kaynağıdır. Bunlar araştırılıyor," diyen Meloni, bu saldırıların sivil altyapıları hedef aldığını vurguladı.
Saldırılar sivil altyapıları hedef alıyor
Fransa'daki plazma tesisine yapılan saldırı, yolcu uçaklarına yönelik asılsız bomba ihbarları ve gıda ürünlerini hedef alan saldırılar arasında bağlantı olup olmadığına dair kesin bir değerlendirme yapılamasa da, bu olayların hepsinin "bize kesinlikle aynı şeyi gösterdiğini" ifade eden Meloni, "Bugün saldırı altında olan yerler: Sivil altyapılardır" dedi. Savunma ve güvenlik harcamalarının sadece askeri yatırımlarla sınırlı olmadığını belirten Meloni, vatandaşların günlük yaşamını korumanın da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Meloni, siber saldırıların sağlık sistemini de tehdit edebileceğini vurgulayarak, “Vatandaşların günlük yaşamını güvence altına almaktan söz ediyoruz. Çünkü bilgisayar korsanları, kan naklinde kullanılan kanın muhafaza edildiği buzdolaplarının sıcaklığını değiştirmeye çalıştığında, söz konusu kan maliyetli bir sistem sayesinde korunuyor. Bu sistemi satın almak için yapılan harcama savunma harcaması mı, yoksa sağlık harcaması mı?” diye konuştu.
AB'ye Ukrayna çağrısı
Meloni ayrıca, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Antonio Costa'ya Ukrayna konusunda ortak bir tutum belirlenmesi amacıyla gönderdiği mektuba ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Costa'nın da desteklediği bu yaklaşımın önemine değinen Meloni, Avrupa ülkelerinin Ukrayna konusunda ortak bir sesle hareket etmesi gerektiğini belirtti. "Avrupa'nın tüm üyelerini temsil eden açık bir yetkiyle tek sesle konuşacağı bir zaman ve yer olmalı. Acele etmeliyiz. Müzakere sürecine doğru bir ivme kazanılması iyi bir haber olur ve ne söyleyeceğimizi bilirsek bunu kolaylaştırabiliriz," diyen Meloni, aralık ayında düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'ne somut bir çalışma hazırlanarak gidilmesi ve toplantıda çözüm yönünde kararlar alınmasının hedeflenmesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan Roma Cumhuriyet Başsavcılığının, İtalya'da yolcu uçaklarına yönelik yapılan ve gerçeği yansıtmadığı belirlenen asılsız bomba ihbarlarıyla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi.









