• satrroıad dörüm
EKONOMİ
Yayınlanma : 16 Temmuz 2026 05:40

Meclis'te emekli isyanı: Sesimiz duyulmuyor!

Meclis'te emekli isyanı: Sesimiz duyulmuyor!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya çıkarılmasına ilişkin madde kabul edildi. Emekliler, memurlar ve işçiler temsilcileri, adaletsizlik ve maaşlardaki erimeye dikkat çekerek ek zam talep etti ancak t

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya çıkarılmasına yönelik torba yasa görüşmeleri, emeklilerin ve çalışanların hayal kırıklığıyla sonuçlandı. İktidarın, vatandaşların ve temsilcilerinin sesine kulaklarını tıkadığını savunanlar, mevcut düzenlemelerin adaletsizliğe yol açtığını belirtti.

Meclis\

EMEKLiLERDEN TEPKİ: MAAŞLARIMIZ ERİYOR

Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, en düşük kök maaşı 10 bin lira olan emeklilerin dahi bulunduğunu ve Hazine desteğiyle kendilerine sadece 13 bin 552 lira ödenebildiğini vurguladı. Çalışkan, Komisyon üyelerine seslenerek, "Malum, emeklinin durumunu sabahtan beri herkes konuşuyor ama hiç düzeldiği yok" diyerek mevcut durumun vahametini dile getirdi. Enflasyon artışının yanı sıra refah payı ve 10 bin lira seyyanen artış talep eden Çalışkan, "Görülüyor ki ileride tüm maaşlar en düşük emekli aylığına eşit hale gelecektir. Mağduriyeti bir nebze olsa da gidermek için enflasyon artı refah payı, 10 bin lira seyyanen bir artış istiyoruz" dedi.

MEMUR VE İŞÇİLER DE MAĞDUR

Memur-Sen Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, 2023'te memur emeklisine verilmeyen seyyanen zammın 25 bin 150 liraya çıktığını hatırlatarak, söz verilen 3600 ek göstergenin de bir an önce uygulanmasını talep etti. Çakırcı, memurların görev aylıkları ile emekli aylıkları arasındaki uçurumun giderilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Türk Haber-Sen Başkanı Yücel Kazancıoğlu ise prim gün sayısını dikkate almayan düzenlemelerin sosyal sigortalar sistemini zaafa uğrattığını ve adaleti bozduğunu savunarak, bu tür uygulamaların Hazinece desteklenen bir sosyal yardım sistemine dönüştüğünü belirtti. Hak-İş Avukatı Hacer Türk Albayrak da sadece en düşük emekli aylıklarına yapılan zammın, yüksek prim ödeyen sigortalılarla düşük prim ödeyen sigortalılar arasındaki farkı azalttığını, bunun da adaletsizlik yarattığını ifade etti. Ancak tüm bu talepler karşılık bulmadı ve en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya yükseltilmesini öngören madde, ek bir zam olmaksızın komisyonda kabul edildi. Vatandaşın geçim derdi ve mağduriyeti artarak devam edecek gibi görünüyor.