Mardin'den tarihe ışık tutan keşif: Göbeklitepe'ye kardeş, yerleşik yaşamın kökenini yeniden yazıyor!

Mardin'de bulunan Şika Rika 5 yerleşkesinde yapılan kazılar, tarımdan önce yerleşik yaşamın ve karmaşık topluluk ağlarının varlığını kanıtladı. Göbeklitepe ile benzerlik gösteren bu keşif, erken uygarlıkların örgütlenmesine dair bilgileri y
Mardin'in Şika Rika 5 bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar, tarihin akışını değiştirebilecek önemli bulgular ortaya çıkardı. Yerleşimin dairesel taş yapılardan oluşması ve zamanla üst üste biriken yerleşim katmanlarıyla bir 'hüyük' formunu alması, antik toplulukların bu bölgeye sürekli geri döndüğünü ve sistematik bir yerleşim düzeni kurduğunu gösteriyor. Bu durum, göçebe yaşamdan yerleşik hayata geçişin sanılandan çok daha organize bir şekilde gerçekleştiğine işaret ediyor.
TARIMDAN ÖNCE YERLEŞİK YAŞAM KANITLANDI
Kazılarda ele geçirilen çakmaktaşı ve obsidyen aletler, boncuklu takılar, değirmen taşları ve havan tokmakları gibi buluntular, bölge sakinlerinin sadece avcılık ve toplayıcılıkla yetinmeyip, yabani tahıl ve baklagilleri evcilleştirme sürecinde olduğunu belgeledi. Bu keşif, yerleşik hayatın kurulabilmesi için tarımın ön koşul olduğu yönündeki geleneksel akademik görüşleri sorgulatıyor.
ANTİK TİCARET VE GENİŞ TOPLULUK AĞI
Bölgede bulunan ve uzak coğrafyalardan getirildiği anlaşılan obsidyen parçaları, 10 bin yıl öncesine dayanan ticaret ağlarının ve gruplar arası kaynak alışverişinin varlığını kanıtlıyor. Şika Rika 5'in yakın çevresinde tespit edilen onlarca benzer yerleşim birimi ise, binlerce insanın bir arada yaşadığı ve etkileşimde bulunduğu geniş bir topluluk ağına işaret ediyor. Bu yeni yerleşim, Göbeklitepe ve Boncuklu Tarla gibi merkezlerle benzerlik göstererek, karmaşık sosyal yapıların tarım devriminden çok daha önce var olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu bulguların Mezopotamya'nın erken tarihini aydınlatmada kritik rol oynayacağını belirtiyor.
- 22:48İran'da protesto lideri idam cezasına çarptırıldı
- 22:38Tatil planları siber tehlikeye mi açık? Uzman uyardı: Fotoğraflarınız hırsızları çekiyor!
- 22:29Kastamonu'daki 250 yıllık Paşa Konağı'nda yangın paniği
- 22:19Almanya doğalgazı bıraktı, ısı pompalarına koştu: Hem daha ucuza ısınıyorlar hem de çevreyi koruyorlar
- 22:10Erzurum'da kurban pazarı coşkulu bir şekilde açıldı






