EKONOMİ
Yayınlanma : 13 Mart 2026 14:16

Manisa'ya 23 yılda dev yatırım: 221 su tesisiyle ekonomi canlandı, taşkınlar önlendi!

Manisa'ya 23 yılda dev yatırım: 221 su tesisiyle ekonomi canlandı, taşkınlar önlendi!
DSİ'nin son 23 yılda Manisa'ya yaptığı 38,6 milyar TL'lik yatırımla 221 su tesisi inşa edildi. Bu tesisler, tarımsal üretimi artırıp ekonomiye yılda 4,2 milyar TL katkı sağlarken, taşkın risklerine karşı da önemli bir koruma sağlıyor.
Manisa'ya 23 yılda dev yatırım: 221 su tesisiyle ekonomi canlandı, taşkınlar önlendi!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, son 23 yılda Manisa'ya toplam 38,6 milyar liralık devasa bir yatırım yaparak kentin su altyapısını adeta yeniden inşa etti. Bu kapsamda hizmete sunulan 221 su tesisi, hem tarımsal üretimi güçlendirirken hem de bölge ekonomisine yılda yaklaşık 4,2 milyar liralık önemli bir katkı sağlıyor.

teknik yapı

SU DEPOLAMA TESİSLERİNİN KRİTİK ROLÜ

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha belirginleştiği günümüzde, su yapılarının stratejik öneminin arttığını vurguladı. Balta, iklim değişikliğinin suyun zamansal ve mekânsal dağılımındaki belirsizlikleri artırarak kuraklık ve taşkın gibi afetlerin sıklığını ve şiddetini yükselttiğini belirtti. Bu nedenle özellikle depolama tesislerinin, kurak dönemlerde hem vatandaşlar hem de tüm sektörler için büyük bir güvence teşkil ettiğini ve ekonomik/sosyal direnci artıran hayati altyapılar olduğunu dile getirdi. Suyu depolamak kadar, en az kayıpla son kullanıcıya ulaştırmanın da önemine değinen Balta, tarım sektöründe basınçlı borulu sulama, yapay zeka destekli otomasyon ve elektronik ölçüm sistemleriyle su verimliliğinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ekledi.

MANİSA'DA YATIRIMLARIN DETAYLARI

Manisa'nın üzüm ve zeytin gibi tarım ürünlerinde Türkiye'nin önde gelen üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Balta, son 23 yılda kentte gerçekleştirilen yatırımları detaylandırdı. Bu dönemde Manisa'da 34 baraj, 14 gölet ve 16 yeraltı depolaması olmak üzere toplam 64 depolama tesisi inşa edildiğini ve böylece Manisa'nın su depolama hacmine 596 milyon metreküp eklenerek toplam kapasitenin 1,82 milyar metreküpe ulaştığını belirtti. Modern sulama yatırımlarına da büyük önem verildiğini, 73 sulama tesisinin tamamlanarak 244 bin 805 dekar arazinin borulu basınçlı modern sulama sistemiyle suya kavuşturulduğunu ve bu projelerin bölge ekonomisine yıllık ortalama 4,09 milyar liralık katkı sağladığını ifade etti. Doğal afetlere karşı önlem alma çalışmaları kapsamında ise 78 taşkın koruma tesisi tamamlanarak binlerce dekar arazinin ve çok sayıda yerleşim yerinin taşkın riskine karşı korunduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca, 3 arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projesiyle 119 bin 450 dekar arazide tescil çalışmalarının tamamlandığı ve bunun da bölgede yıllık 116 milyon 822 bin liralık zirai gelir artışı sağladığı bildirildi. Manisa'da kurulu 2 hidroelektrik santrali ise yıllık 23 milyon kilovatsaat enerji üretim potansiyeline sahip.