DÜNYA
Yayınlanma : 16 Ekim 2025 23:40

Maduro, Trump'ın askeri planlarına karşı milisleri seferber etti

Maduro, Trump'ın askeri planlarına karşı milisleri seferber etti
Venezuela lideri Maduro, Trump'ın askeri operasyon planlarına karşı 4,5 milyonluk milis gücünü seferber etti ve müdahale hazırlıklarını duyurdu.

Venezuela'nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yönelik askeri operasyon niyetlerine karşı önemli bir savunma adımı attı. Devlet televizyonundan yaptığı konuşmada, 4,5 milyon kişilik milis gücünün tamamen seferber edildiğini duyurarak, her türlü dış müdahaleye karşı hazırlıklı olduklarını ifade etti.

teknik yapı

ABD'NİN OPERASYON GEREKÇESİ TARTIŞILIYOR

Trump yönetiminin 'uyuşturucuyla mücadele' kisvesi altında Venezuela'ya yönelik operasyon düzenleme yetkisi alması, uluslararası hukuk uzmanları tarafından yoğun eleştirilere maruz kalıyor. Özellikle 14 Ekim'de Venezuela açıklarında gerçekleştirilen ve 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan operasyon, bölgedeki gerilimi artıran kritik bir olay olarak değerlendiriliyor.

TARİHİ MÜDAHALELERİ ANIMSATIYOR

Maduro, yaptığı açıklamalarda ABD'nin geçmişteki askeri müdahalelerini sert bir dille eleştirerek, Afganistan, Irak ve Libya'daki başarısız operasyonlara dikkat çekti. 'CIA destekli darbeler tarihini unutmamalıyız' diyen Maduro, Arjantin ve Şili'deki olayları hatırlatarak, iki ülke arasındaki diplomatik krizin daha da derinleşeceği yönündeki endişeleri artırdı.

ASKERİ GERİLİM YÜKSELİYOR

ABD, Karayipler'deki askeri varlığını artırarak Venezuela açıklarında deniz gücü bulunduruyor. Savunma Bakanı'nın 'rejim değişikliği için operasyonlara hazırız' şeklindeki açıklamalarına karşılık, Venezuela ordusu sınır bölgelerinde savunma pozisyonlarını güçlendiriyor. Uluslararası gözlemciler, bölgedeki tansiyonun daha da artabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.