• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 17 Ağustos 2026 23:19

Los Angeles, su rezervuarını korumak için 96 milyon top kullandı

Los Angeles, su rezervuarını korumak için 96 milyon top kullandı
Los Angeles, su rezervuarında 96 milyon siyah top kullanarak suyun buharlaşmasını azaltıyor ve kimyasal reaksiyonları engelliyor. Proje, 34,5 milyon dolara mal oldu.

Los Angeles'taki bir su rezervuarında yıllardır süregelen görüntü, suyun yüzeyinde yüzen milyonlarca siyah top ile doluydu. Toplamda 96 milyon küre, yaklaşık 175 dönümlük su yüzeyini kaplıyordu.

Kürelerin amacı suyu korumak değil

Başlangıçta, bu görüntünün su koruma amacı güttüğü düşünülse de, gerçek neden daha karmaşıktı. Los Angeles, 2015 yılında bu çözüm için 34,5 milyon dolar harcamıştı. Küreler yalnızca buharlaşmayı azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda içme suyunda oluşabilecek zararlı kimyasal reaksiyonları önlemek için de kullanılıyordu.

Güneş ışığını engellemek kritik bir faktör

Los Angeles'ın Sylmar bölgesindeki rezervuarda, 2015 yılında son 20 bin topun da eklenmesiyle toplam küre sayısı 96 milyona ulaştı. Her biri yaklaşık 10 santimetre çapında olan bu toplar, içme suyuyla doldurulmuş şekilde tasarlanmıştı. Kürelerin siyah rengi, kullanılan karbon siyahı sayesinde plastiğin güneş ışınları nedeniyle bozulmasını engelliyordu. Los Angeles Su ve Enerji Departmanı, bu sistemin yılda 300 milyon galondan fazla su kaybını önlediğini bildirdi. Güneş ışığı, özellikle bromür ile klorun etkileşimi sonucunda içme suyunda istenmeyen yan ürünler oluşturabiliyordu. Küreler, su yüzeyini gölgeleyerek bu tür kimyasal reaksiyonların önüne geçmekte yardımcı oldu. Sonuç olarak, bu mühendislik çözümü, hem su tasarrufuna hem de su kalitesinin korunmasına önemli katkılar sağladı.