ASAYİŞ
Yayınlanma : 07 Ekim 2025 11:13

Londra polisi, tek bir çalıntı iPhone ile uluslararası telefon kaçakçılığı şebekesini çökertti

Londra polisi, tek bir çalıntı iPhone ile uluslararası telefon kaçakçılığı şebekesini çökertti
Londra polisi, tek bir çalıntı iPhone'un elektronik takibi sayesinde on binlerce telefonu Çin'e kaçıran uluslararası bir suç şebekesini çökertti. Operasyonda 46 kişi gözaltına alınırken, Belediye Başkanı Khan telefon üreticilerine çağrıda bulundu.

Londra polisi, bir çalıntı iPhone'un elektronik takibi sayesinde on binlerce cep telefonunu Çin'e kaçıran uluslararası bir suç örgütünü çökerttiğini duyurdu. Operasyonda 46 kişi gözaltına alındı.

teknik yapı

ULUSLARARASI OPERASYON

Londra Kent Polisi tarafından yapılan açıklamada, kentte çalınan on binlerce cep telefonunu yurt dışına kaçıran uluslararası bir suç şebekesinin, bir kurbanın çalıntı iPhone'unu elektronik olarak takip etmesi üzerine çökertildiği bildirildi. Polise göre, bu şebeke son 12 ayda Birleşik Krallık'tan Çin'e yaklaşık 40 bin çalıntı telefon göndererek Londra'da çalınan toplam telefon sayısının yüzde 40'ına ulaştı.

TEK BİR İHBARLA BAŞLAYAN OPERASYON

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Londra'daki çalıntı telefon kaçakçılığına yönelik bugüne kadarki en büyük operasyon olarak nitelendirilen bu soruşturma, bir mağdurun çalıntı iPhone'unu Heathrow Havalimanı yakınlarındaki bir depoya kadar takip etmesiyle başladı. Bu ihbar üzerine harekete geçen polis, depoda Hong Kong'a gönderilmek üzere hazırlanan yaklaşık bin adet iPhone'un bulunduğu bir kutu ele geçirdi. Kutudaki telefonların büyük çoğunluğunun çalıntı olduğunun anlaşılması üzerine yeni sevkiyatlar durduruldu ve kolilerdeki adli deliller incelenerek şüpheliler belirlendi.

ÇOK SAYIDA GÖZALTI VE BELEDİYE BAŞKANINDAN ÇAĞRI

İki hafta süren operasyonlar sonucunda toplam 46 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, yeni çıkan iPhone modellerini taşıyan teslimat araçlarını soyan çetelere yönelik baskınlarda yakalanan 11 kişi de bulunuyor. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, halkın kaygılarına yanıt verdiği için güvenlik güçlerine teşekkür ederek, bu operasyonun Birleşik Krallık tarihindeki en kapsamlı operasyon olduğunu belirtti. Khan ayrıca, cep telefonu endüstrisine de çalınan telefonların kullanılmasını imkânsız hale getirmeleri çağrısında bulundu. Dedektif Müfettiş Mark Gavin, şebekenin özellikle Apple ürünlerini hedef aldığını, çünkü bu cihazların yurt dışında yüksek kâr getirdiğini ve her telefonun ardında bir mağdur olduğunu vurguladı. Geçen yıl Londra'da 80 bin telefonun çalındığı bildirildi.