• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 26 Ağustos 2026 02:49

Libya'da benzin krizi: Araç kuyrukları uzuyor

Libya'da benzin krizi: Araç kuyrukları uzuyor
Libya'da petrol tesislerine düzenlenen saldırılar ve elektrik kesintileri nedeniyle yakıt krizi yaşanıyor. Araç kuyrukları uzarken, vatandaşlar benzin bulmakta zorlanıyor.

Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Libya'da ciddi bir yakıt krizi baş gösterdi. Ülkede, araçlar akaryakıt istasyonları önünde kilometrelerce uzayan kuyruklar oluşturdu.

Petrol tesislerine saldırılar etkili oldu

Zaviye kentindeki stratejik petrol tesislerine yapılan kamikaze İHA saldırıları ve silahlı çatışmalar, rafineri üretimini olumsuz etkiledi. Ayrıca günde 10 saati bulan elektrik kesintileri, durumu daha da kötüleştirdi. İstasyonlarda jeneratör bulunmaması nedeniyle bazı pompa sistemleri çalışamaz hale geldi ve hizmet verebilen az sayıda istasyonun önünde uzun kuyruklar oluştu.

Vatandaşlar çaresiz kaldı

Trablus’a 170 kilometre mesafedeki Zintan'dan benzin almak için gelen Yusuf Ali, “Bir buçuk saattir burada bekliyorum. Zintan'da benzin yok. Buraya yakıt almak için geldim. İnsanlar panik içinde” dedi. Diğer vatandaşlar da benzin almak için uzun saatler beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Elektrik kesintilerinin krizi derinleştirdiğini belirten Vecdi Abdullah, “Asıl sebep elektrik kesintisi. Bazı istasyonlarda jeneratör bile yok” dedi.