ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bu yıl içinde yeniden bir araya gelme isteği, Pyongyang tarafından olumsuz yanıtlandı.
ABD'nin iyi niyet gösterisi talebi reddedildi
İsimsiz bir kaynağa göre, Trump'ın diplomatik bir başarı elde etme çabası kapsamında Kuzey Kore ile teması yeniden başlatma arzusunda olduğu belirtildi. Bu girişim, İran ile süren diplomatik çıkmaz ve Kuzey Kore'nin Rusya'ya askeri teçhizat sağladığı iddiaları arasında yer aldı. Güney Kore yönetimi Trump'ın yaklaşımına kapalı kapılar ardında olumlu baksa da, ortak tatbikatların azaltılması konusunda çekinceleri devam ediyor. Trump'ın geçmişte ortak tatbikatları "düşmanca" bulup küçültmesine rağmen Kuzey Kore'nin mesafeli tavrı sürmüştü.
Pyongyang'dan sert tepki ve füze denemesi
Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Kim Yo Jong, devlet ajansı KCNA aracılığıyla yaptığı açıklamada, ABD'nin yaklaşımını bir "iyi niyet göstergesi" olarak kabul etmeyeceğini ve Amerikan politikasının hala düşmanca olduğunu vurguladı. Bu açıklamanın hemen ardından Kuzey Kore, doğu kıyısından yaklaşık 10 balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Kyungnam Üniversitesi'nden Profesör Lim Eul-chul, bu eylemlerin Pyongyang'ın kişisel ilişkileri ulusal güvenlik çıkarlarının önüne koymayacağı mesajını verdiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise ön koşulsuz diyaloğa açık olduklarını belirtti.
Yüksek şartlar ve stratejik hamleler
Stimson Center uzmanı Jenny Town, Kuzey Kore'nin görüşmeler için ABD'den radikal politika değişiklikleri, düşmanca tutumun sona erdirilmesi ve nükleer statüsünün tanınması gibi yüksek şartlar talep ettiğini aktardı. 2018 ve 2019 zirvelerinde nükleer silahsızlanma konusunda uzlaşmaya varılamamış, Trump ise son dönemde Kuzey Kore'yi "nükleer güç" olarak tanımlamıştı. Çin ve Rusya ile artan ekonomik ilişkileri sayesinde baskı hissetmediği düşünülen Kim Jong Un'un taviz verme ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor. Korea Institute for National Unification'dan Hong Min ise Kuzey Kore'nin bu adımlarla diyaloğu tamamen reddetmediğini, ABD'yi daha esnek bir tutuma zorlamayı ve gelecekteki görüşmelerin zeminini hazırlamayı amaçladığını ifade etti.








