• middent dış kurban bayramı ilanı
  • satrıda dörüm bayram
SAĞLIK
Yayınlanma : 29 Mayıs 2026 10:09

Kurban bayramı uyarısı: Çiğ et, hayvanlar için ölümcül bir tuzak!

Kurban bayramı uyarısı: Çiğ et, hayvanlar için ölümcül bir tuzak!
Veteriner Hekim Anıl Görkem Yılmaz, Kurban Bayramı'nda hayvanlara çiğ et verilmesinin parazit ve bakteri bulaş riskini artırdığını, sindirim sorunlarına yol açtığını belirtti. Pişirilerek verilmesi gerektiğini vurguladı.
Kurban bayramı uyarısı: Çiğ et, hayvanlar için ölümcül bir tuzak!

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, Çanakkale'de görev yapan Veteriner Hekim Anıl Görkem Yılmaz'dan hayvan sağlığına yönelik önemli bir uyarı geldi. Yılmaz, vatandaşları, kurban kesimi sonrası arta kalan çiğ et ve sakatatların hayvanlara verilmemesi konusunda kesin bir dille uyardı. Bu tür gıdaların, hem evcil hem de sokak hayvanları için ciddi bir parazit ve bakteri bulaş kaynağı olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu alışkanlığın geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

sempati mobilya

Kurban bayramı uyarısı: Çiğ et, hayvanlar için ölümcül bir tuzak! 1

HASTALIK BULAŞMA RİSKİ YÜKSEK

Yılmaz, özellikle kurban artıklarındaki çiğ etlerin hayvanlar tarafından tüketilmesinin sindirim sisteminde ani bozulmalara, ishal, kabızlık, hazımsızlık ve halsizlik gibi belirtilere yol açabileceğini dile getirdi. Bu durumların, hayvanlarda ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini ve hatta bazen hayati tehlike arz edebileceğini ifade etti. Veteriner Hekim, kurban etlerinin hayvanlara verilecekse dahi mutlaka pişirilerek ve kemikleri ayıklanarak verilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kurban artıklarının bilinçsizce sokağa atılmasının çevre kirliliğine yol açtığını ve sokak hayvanlarının bu atıkları tüketerek hastalanma riskini artırdığını da sözlerine ekledi.

Kurban bayramı uyarısı: Çiğ et, hayvanlar için ölümcül bir tuzak! 2

PARAZİT KAYNAĞI ÇİĞ ET VE SEBZELER

Toplumda parazit bulaşının sıklıkla kedi ve köpekler üzerinden gerçekleştiği yönündeki yanlış algıya da değinen Yılmaz, yapılan bilimsel çalışmaların bu algıyı çürüttüğünü belirtti. Çalışmalara göre, çiğ et tüketimi ve iyi yıkanmamış sebzelerin parazit bulaşında çok daha yüksek bir risk taşıdığını, kedi ve köpeklerin ise bu konuda masum olduğunu söyledi. Özellikle çiğ köfte gibi besinlerin ve yeterince temizlenmemiş sebzelerin toksoplazma gibi hastalıkların yayılmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bu tür rahatsızlıklar gözlemlendiğinde ise vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurulması gerektiğini, gecikmenin hayvanın ömründen çalabileceğini ifade etti. Kurban artıklarının çevreye zarar vermeden imha edilmesi için ise belediyelerin toplama noktalarına teslim edilmesi veya derin bir çukur kazılıp üzerine kireç dökülerek üzerinin kapatılması gibi yöntemler önerildi.