Kredi kartı hataları, borçları katlıyor!

Kredi kartında asgari ödeme yapmak, borçların hızla katlanmasına yol açabiliyor. Uzmanlar, borcun tamamını ödemenin en etkili çözüm olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de milyonlarca insan, günlük harcamalarını kredi kartlarıyla yapıyor. Ancak finans uzmanları, kullanıcıların sıkça yaptığı küçük hataların büyük mali sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle yalnızca asgari ödeme tutarının yatırılması, kısa sürede borçların katlanmasına sebep olabiliyor.

Asgari ödeme faizi katlıyor
Kredi kartı kullanıcılarının en yaygın hatası, sadece asgari ödeme yapmayı tercih etmek. Bankalar bu ödemeyi kabul etse de, kalan borca yüksek faiz uygulanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son verilerine göre kredi kartı faizleri artış gösterdi. Örneğin, 10 bin TL’lik bir borç, birkaç ay içinde faizlerle 12-13 bin TL’ye ulaşabiliyor. Bu durum, asgari ödemeye güvenen tüketiciler için ciddi bir risk oluşturuyor.
Küçük ödemeler büyük borçlara dönüşüyor
“Küçük taksitlerle öderim” düşüncesi, özellikle elektronik eşya, giyim ve tatil harcamalarında kullanıcıları yanıltıyor. Çok sayıda küçük taksit, toplam borcu ciddi şekilde artırabiliyor ve bu durum farkında olmadan aylık bütçeyi zorluyor. Uzmanlar, bu tuzağa düşenlerin kısa sürede borç batağına sürüklendiğini vurguluyor. Harcama planlaması yapmak da bu durumda kritik önem taşıyor. Uzmanlar, kredi kartı kullanımında borcun tamamını ödemeyi alışkanlık hâline getirmenin, faiz yükünü azaltmanın en etkili yolu olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, dijital finans platformları ve mobil uygulamalar, kullanıcıların harcamalarını ve borçlarını takip etmelerini kolaylaştırarak asgari ödeme tuzağına düşme riskini azaltıyor.
- 11:13Musk'tan dev hamle: SpaceX ve Tesla tek çatı altında mı birleşiyor?
- 11:06Bayat'ta sağanak sonrası sel, çevre kirliliğini arttırdı
- 10:59Asırlık 'Çörek Derme' geleneği, bayram coşkusunu ve paylaşımı çocuklarla buluşturdu
- 10:52Amerika'da yaşayan Birol Tuncer, prostat kanseri tedavisi için Türkiye'yi seçti
- 10:44AK Parti'den MHP'ye bayram ziyareti: Gazze ve terör gündemdeydi





