Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin sona ermesiyle birlikte, uygulandığı 2022-2025 yılları arasında sistemin halkın cebinden 60 milyar dolara yakın bir parayı zenginlerin kasasına aktardığı ortaya çıktı. Bu meblağın güncel kurla karşılığı yaklaşık 2.9 trilyon lirayı buluyor. Sistem, dövizdeki hızlı yükselişi kontrol altına almak amacıyla 2021 sonunda devreye sokulmuştu.

Nebati'nin 'ışıltısı' ve artan enflasyon
Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ekonomiyle ilgili "Gözlerimdeki ışıltıyı görüyor musunuz?” sözleriyle savunulan KKM, tasarruf sahiplerinin döviz kurundaki artıştan elde edeceği kazancı garanti altına almayı hedefliyordu. Ancak bu garantinin maliyeti önce halkın vergilerinden oluşan bütçeden karşılandı, ardından bütçe açığını gizlemek amacıyla Merkez Bankası'nın üzerine yıkıldı. Merkez Bankası'nın para basarak bu kur garantilerini ödemesi, bankanın trilyonları aşan zararına ve yüksek enflasyona yol açtı, faturayı yine halk ödedi.

Zenginlere aktarılan devasa meblağlar
KKM hesaplarına sahip varlıklı kesime 2022 ve 2023 yıllarında bütçeden 152 milyar lira aktarıldı; bu rakamın bugünkü değeri 8.1 milyar dolar. Merkez Bankası ise 2022-2025 döneminde KKM sahiplerine 1 trilyon 313 milyar lira ödeme yaptı, bu da yaklaşık 51 milyar doları aşıyor. Toplamda 59.1 milyar doların üzerinde bir meblağ KKM hesaplarına yönlendirildi. Bu kaynaklar, 16 milyon emekliye kişi başı 181 bin 250 lira nakit destek veya 1 milyon 160 bin yoksul aileye bedava konut yapılması için kullanılabilirdi.








