KARGU sürüsü EFES-2026'da otonom imha gerçekleştirdi

KARGU vurucu İHA’ları, EFES-2026 Tatbikatı'nda otonom olarak hedefleri imha ederek dünya askeri literatüründe bir ilki gerçekleştirdi.KARGU sürüsü EFES-2026'da otonom imha gerçekleştirdi
Türk savunma sanayi şirketi STM'nin geliştirdiği KARGU vurucu İHA’ları, EFES-2026 Tatbikatı kapsamında sürü zekâsı altyapısıyla belirlenen hedeflere eş zamanlı taarruz gerçekleştirdi.

DÜNYA ASKERİ LİTERATÜRÜNDE BİR İLK
STM, bu faaliyetin dünya askeri literatüründe bir ilk olduğunu açıkladı. İzmir Seferihisar Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde düzenlenen tatbikatın gece safhasında, 50 ülkeden 10 binden fazla personelin katılımıyla 20 adet KARGU, sürü zekâsı altyapısıyla koordineli bir şekilde görev yaptı. Tamamen milli algoritmalar ile donatılan bu İHA’lar, tek bir operatörün kontrolünde otonom olarak hedef bölgeye intikal etti.

CANLI MÜHİMMATLI SÜRÜ HAREKÂTI
STM’nin açıklamasına göre, KARGU sürüsü, hedefleri otonom bir şekilde tespit edip sınıflandırarak, gerçek zamanlı olarak birbirleriyle haberleşti. Anti-personel harp başlığı taşıyan İHA’lar, eş zamanlı satürasyon saldırısı gerçekleştirerek hedefleri başarıyla imha etti. Bu operasyon, canlı mühimmatlı bulutaltı İHA’lar ile sürü harekâtının tatbikat sırasında icra edildiği dünya askeri literatüründe bir ilk olarak kaydedildi.

GÜÇLÜ SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bu başarının Türkiye’nin prestijini artırdığını ve ülkenin savunma teknolojilerindeki öncü konumunu güçlendirdiğini belirtti. KARGU sürüsünün tam otonom hedef imhası, Türk savunma sanayii için büyük bir gurur kaynağıdır. Güleryüz, bu operasyonla birlikte, sürü zekâsı ve otonom sistemler alanında dünyada standart belirleyen bir ülke olduklarını vurguladı.
- 16:16Balıkesir'de çocuklara bayram öncesi hediye yağmuru
- 16:06MSKÜ'de bayram neşesi: Rektör Kaçar personelle bir araya geldi
- 15:57Cumhurbaşkanı Erdoğan, EFES-2026'da dostlara güven mesajı verdi
- 15:47Koca Seyit'in yazarından minik okurlara ilham: Emcelli İlkokulu'nda unutulmaz buluşma
- 15:27Aydın’da trafik kabusu: Kurallara uyumsuzluk arttı, kazalar yüzde 26 yükseldi




