Kağıt üstünde büyüme, gerçekte tencere boş! Tarım sektöründeki vahim küçülme halkı derinden sarsıyor!

TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte %3.7 büyüdü. Ancak büyüme, inşaat sektöründen kaynaklanırken, tarım sektörü %12.7 küçüldü. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ve gıda enflasyonu endişeleri ön planda.
Türkiye ekonomisi, kağıt üzerindeki rakamlara göre büyürken, vatandaşların günlük yaşamını doğrudan etkileyen alanlarda derin bir daralma yaşanıyor. İşçisinden emeklisine, çiftçisinden esnafına kadar geniş bir kesim ekonominin olumsuz etkilerinden şikayetçi. Ancak açıklanan rakamlar, büyümenin ağırlıklı olarak inşaat sektörüne yapılan yatırımlardan kaynaklandığını gösteriyor.

TARIM SEKTÖRÜNDE YÜZDE 12.7 KÜÇÜLME
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.7 oranında büyüdü. Ancak bu büyümenin temelinde, kentsel dönüşüm ve TOKİ gibi projelerin itici gücüyle yüzde 13.9 büyüyen inşaat sektörü yer aldı. Finans ve sigortacılık sektörü yüzde 10.8, sanayi yüzde 6.5, ticaret ve ulaştırma ise yüzde 6.3 büyüdü. Buna karşılık, halkın sofrasını doğrudan ilgilendiren tarım sektörü, kuraklık ve yanlış tarım politikalarının etkisiyle olağanüstü bir oranla, yüzde 12.7 küçüldü. Bu durum, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarındaki artışın süreceği ve Türkiye'nin tarım ithalatına daha fazla bağımlı hale geleceği endişelerini beraberinde getiriyor.
GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK DERİNLEŞİYOR
Ekonomik büyümenin etkileri toplumun tüm kesimlerine eşit yansımıyor. Üçüncü çeyrekte işgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı, geçen yılın aynı dönemine göre 3.4 puan azalarak yüzde 38.4'ten yüzde 35'e düştü. Bu düşüşte, asgari ücrete ikinci yarıyılda zam yapılmaması etkili oldu. Kişi başına düşen gelir tahmini 17 bin 935 dolara yükselse de, bu artışın gelir dağılımındaki adaletsizliği daha da belirginleştirdiği düşünülüyor. Ekonomistler, büyümenin kaynağının iç talep olduğunu ve hanehalkı tüketimi ile yatırımların arttığını belirtirken, dış talebin azaldığına dikkat çekiyor. Gelir dağılımındaki bozulmanın devam ettiğini vurgulayan uzmanlar, tarım sektöründeki bu denli büyük bir azalmanın gıda enflasyonu açısından ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade ediyor.
- 14:31Bayındır'da horoz dövüşü ringi dağıtıldı: 3 kişi yakalandı
- 14:24Çin'in Geely'si, 450 bin liralık elektrikli otomobille Avrupa pazarını sarsıyor
- 14:17Vize krizi patlak verdi: ABD askeri uçakları Bulgaristan'dan ayrılıyor
- 14:10Budapeşte'de Şampiyonlar Ligi öncesi taraftarlar arasında şiddet olayları
- 14:02Çin'den akıl almaz mühendislik: Denizin 113 metre altından dev su hattı!





