Japonya'nın uzun vadeli devlet tahvillerinin getirileri, yirmi yılı aşkın bir süredir görülmeyen seviyelere ulaştı. Piyasaların mali genişlemeye ilişkin artan endişeleri ve kilit yatırımcılardan gelen zayıflayan talep, bu yükselişte etkili oldu.
REKOR SEVİYELER
20 yıllık Japon devlet tahvili (JGB) getirisi, kısa süreliğine yüzde 2,655'e ulaşarak 1999'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 30 yıllık getiri ise yüzde 3,18'e yükseldi ve Temmuz ayında ulaşılan yüzde 3,2'lik rekor seviyeye yaklaştı. Gösterge 10 yıllık JGB getirisi de yüzde 1,61'e tırmandı; bu seviye en son Ekim 2008'de görülmüştü.
YABANCI YATIRIMCI GERİ ÇEKİLMESİ
Bu keskin yükseliş, iktidar koalisyonunun Temmuz ayındaki üst meclis seçimlerindeki gerilemesinin ardından yaşandı. Potansiyel mali teşvik spekülasyonları nedeniyle yatırımcılar tahvil ihracını artırmaya hazırlanıyor. Süregelen enflasyon endişeleri ise Japonya Merkez Bankası'nın ultra gevşek para politikasını ayarlaması gerekebileceği beklentisini artırıyor. Japonya Menkul Kıymet Satıcıları Birliği'ne göre, süper uzun JGB'lerin net yabancı alımları Haziran ayındaki 1,4 trilyon Yen'den Temmuz ayında 480 milyar Yen'e geriledi. SMBC Nikko stratejisti Ataru Okumura, 'Yabancı yatırımcılar bu yıl baskın alıcılardı. Geri çekilmeleri eğrinin uzun ucunda istikrarsızlık riskinin arttığına işaret ediyor' diye konuştu.







