EĞİTİM
Yayınlanma : 29 Ocak 2026 11:07

İzmir'deki genç tasarımcılar, ünlü ressamların eserlerinden ilham alarak moda koleksiyonu oluşturdu

İzmir'deki genç tasarımcılar, ünlü ressamların eserlerinden ilham alarak moda koleksiyonu oluşturdu
İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, ünlü ressamların eserlerinden ilham alarak hazırladıkları moda koleksiyonunu sergiledi ve büyük beğeni topladı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencileri, Edouard Manet, James Tissot, John Singer Sargent, Gustav Klimt, Tamara de Lempicka ve Frida Kahlo gibi sanat tarihinin önemli ressamlarının eserlerinden yola çıkarak özel bir moda koleksiyonu hazırladı.

teknik yapı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BİR ZAMAN YOLCULUĞU

Rönesans'tan Modernizme uzanan ikonik portre resimlerinden esinlenen genç tasarımcılar, 'Zamanlararası Moda ve Portre Diyalogları' adlı sergide giysi tasarımlarını sergiledi. Sergiyi gezen Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği temsilcileri, profesyonel tasarımcılar ve diğer konuklar, öğrencilerin özgün bakış açılarından etkilenerek geçmişten günümüze uzanan bir zaman yolculuğuna çıktı.

ARAŞTIRMA TEMELLİ TASARIM BECERİLERİ GÜÇLENDİ

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz, modanın sanattan yoğun bir şekilde beslendiğini vurguladı. Öğrencilerin süreci büyük bir tutkuyla sahiplendiğini belirten Kipöz, bu projenin gençlerin sanata ve kültürel mirasa yönelik duyarlılıklarını derinleştirdiğini, araştırma temelli tasarım becerilerini güçlendirerek özgün ve kavramsal açıdan güçlü moda koleksiyonları ortaya çıkardıklarını ifade etti.

GELECEĞE YÖN VERECEK TASARIMCILAR YETİŞİYOR

Doç. Dr. Kipöz, projede hem klasik hem de modern sanata bir bakış sunduklarını, modanın sıklıkla kendi geçmişinden ilham alıp kendini tekrar ettiğini söyledi. Öğrencilerin bir koleksiyon oluştururken aynı zamanda bir kimlik de oluşturduğunu vurgulayan Kipöz, geleceğe yön verecek genç tasarımcılar olarak gördükleri öğrencilere sanatın 'zamanlararasılık' hafızasını yaşatmak istediklerini belirtti. İkinci dönemde sorumluluk, sürdürülebilirlik ve etik boyutunu da katarak projeye devam edeceklerini, öğrencilerin mezun olduklarında kendi tasarım kimliklerini inşa etmiş olacaklarını ve moda dünyasına yön vermek üzere bir yol çizeceklerini ekledi.