Israil ve hamas arasında tarihi barış anlaşması imzalandı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının onaylandığını duyurdu. Anlaşma kapsamında rehineler serbest bırakılacak ve İsrail güçleri bölgeden çekilecek.
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır'ın Şarm El Şeyh şehrinde devam eden müzakerelerin üçüncü gününde, Hamas ile İsrail arasında 20 maddelik Gazze'de ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının onaylandığını duyurdu. Mısır'ın El Kahire haber ajansı, anlaşmayı sonuçlandırmak üzere delegasyonlar arasındaki görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.
ANLAŞMANIN DETAYLARI
Anlaşma, Türkiye saatiyle 12.00'de düzenlenecek bir törenle imzalanacak. Reuters'a konuşan bir kaynak, rehinelerin cumartesi gününden pazartesiye kadar serbest bırakılabileceğini belirtti. Ancak El Cezire televizyonunun bildirdiğine göre, anlaşmaya rağmen İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde saldırılarına bu sabah da devam etti ve bölgeden dumanlar yükseldiği görüldü.
REHİNE TAKASI VE ASKER ÇEKİLME
İsrail ordusu, anlaşmanın uygulanması için operasyonel hazırlıklara başladığını açıkladı. Hamas'ın ise teslim hazırlığı kapsamında İsrailli rehineleri güvenli yerlere toplamaya başladığı bildirildi. Anlaşma şartlarına göre Hamas, tüm rehineleri tek seferde ve kamuya açık törenler olmaksızın serbest bırakacak. İsrail, Gazze'de hala yaklaşık 20 canlı rehine ve yaklaşık 25 kişinin cesedinin bulunduğunu belirtiyor. Trump'ın planına göre, rehineler serbest bırakıldıktan sonra İsrail, 7 Ekim 2023'ten sonra gözaltına alınan 250 müebbet hapis cezasına çarptırılmış Filistinli tutuklu ile 1.700 Gazzeliyi serbest bırakacak. Kabine onayının ardından 72 saatlik geri sayım başlayacak ve İsrail'in Hamas ile mutabık kalınan bir hatta, 24 saat içinde güçlerini çekmesi gerekecek.
TRUMP VE HAMAS'TAN AÇIKLAMALAR
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, anlaşmayı duyurmaktan gurur duyduğunu belirterek, tüm rehinelerin çok yakında serbest bırakılacağını ve İsrail'in askerlerini çekeceğini söyledi. ABD Başkanı, anlaşmayı "tarihi ve eşi benzeri görülmemiş bir olay" olarak nitelendirdi ve arabulucular Türkiye, Katar ve Mısır'a teşekkür etti. Hamas da Türkiye, Katar ve Mısır'a teşekkür ederek, "Savaşın nihai olarak sona ermesini ve işgalci İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini hedefleyen ABD Başkanı Donald Trump'ın çabalarını da takdir ediyoruz" dedi. Filistin İslami Cihadı ise ateşkes anlaşmasının "kimsenin hediyesi olmadığını" ve Gazze'de "muazzam fedakarlıkların" sonucu olduğunu belirtti.
- 02:31Kocaeli'de doğal gaz kokusu paniği: Yangın ve gaz kaçağı peş peşe geldi
- 02:19Bülent Ersoy'dan Gırgıriye Müzikali Krizi Açıklaması: 'Kovulmadım, Yoğunluğumdan Ayrıldım!
- 02:09Washington'da tarihi müzakere: İsrail ve Lübnan bir araya geldi
- 01:59Liseli öğrenciler, itfaiyeden nefes kesen yangın tatbikatıyla hayata hazırlandı
- 01:49Çad'daki göl, uzaydan muhteşem bir ayna gibi görünüyor





