İsrail donanması, Gazze'ye yardım götüren Küresel Sumud Filosu'na baskın düzenledi: 48 Türk vatandaşı alıkonuldu

İsrail donanması, Gazze'ye insani yardım taşıyan Küresel Sumud Filosu'na baskın düzenleyerek 48'i Türk vatandaşı olmak üzere 400'den fazla aktivisti alıkoydu. Dışişleri Bakanlığı girişimleri sürdürürken, uluslararası tepkiler de artıyor.
İsrail donanması, Gazze'ye insani yardım götürmek üzere Akdeniz'den yola çıkan Küresel Sumud Filosu'na bir baskın gerçekleştirdi. Çarşamba günü gece saat 23.00 sularında başlayan müdahale sonucunda, filodaki 48'i Türk vatandaşı olmak üzere 400'den fazla aktivist gözaltına alındı.
MARINETTE YOLA DEVAM EDİYOR
Küresel Sumud Filosu tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Marinette isimli gemi dışındaki tüm teknelere müdahale ettiği belirtildi. Marinette gemisinde yalnızca 6 yolcunun bulunduğu ve motor arızasına rağmen Gazze'ye doğru ilerlemeye devam ettiği bildirildi. Gazze gönüllüsü ve makine mühendisi Ömer Faruk Narlı, durumla ilgili yaptığı açıklamada, "Yolumuza devam ediyoruz. Şu an baskının yapıldığı bölgedeyiz. Önümüzdeki saatler ne getirecek, bilmiyoruz. Açık hedef durumdayız" ifadelerini kullandı.
İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA VE TÜRK AKTİVİSTLERİN İSİMLERİ
İsrail Dışişleri Bakanlığı, gözaltına alınan aktivistlerin İsrail'e götürüldüğünü ve sınır dışı işlemlerinin başlatılacağını duyurdu. Bakanlık, yolcuların sağlık ve güvenlik durumlarının iyi olduğunu belirterek, "Avrupa'ya sınır dışı edilecekler" açıklamasında bulundu. Ayrıca, Marinette gemisinin de Gazze ablukasını delme girişiminde bulunması halinde engelleneceği vurgulandı. Bu arada, Küresel Sumud Filosu Türkiye Delegasyonu, yasa dışı şekilde alıkonulan Türk aktivistlerin isimlerini ve bulundukları tekneleri kamuoyu ile paylaştı. Listede yer alan isimler arasında Abdulaziz Yalçın, Davut Daşkıran, Zeynep Dilek Tekocak, Ayçin Kantoğlu gibi birçok Türk vatandaşı bulunuyor. Filoya bağlı Marinette dışındaki tüm Türk aktivistlerin Aşdod Limanı'na götürüldüğü ve İsrail tarafından yasa dışı şekilde alıkonulduğu belirtildi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI GİRİŞİM BAŞLATTI VE PROTESTOLAR
Dışişleri Bakanlığı, alıkonulan Türk vatandaşlarının durumunu yakından takip ettiğini ve gerekli tüm girişimlerin sürdüğünü açıkladı. Bakanlık, İsrail'deki dini bayramlar nedeniyle işlemlerde gecikme olabileceğini ifade ederken, vatandaşların önümüzdeki günlerde serbest bırakılmasının beklendiğini duyurdu. Vatandaşların süreç boyunca sağlık ve güvenliklerinin garanti altına alınması için tüm tedbirlerin alındığı vurgulandı. Öte yandan, başta Türkiye olmak üzere dünyada İsrail'in Sumud Filosu'na yönelik baskınına karşı tepkiler artarak devam ediyor. Sokaklara dökülen vatandaşlar, İsrail karşıtı sloganlar atarak ve dövizler taşıyarak eylemlerini sürdürüyor.
- 06:19Temassız Kart Dolandırıcılarının Yeni Gözdesi: Küçük Tutarlar Birikerek Büyük Kayıplara Yol Açıyor!
- 06:09Temassız kredi kartı kullanımı tehlikelerle dolu
- 05:59TTK'dan şok karar: Madenlere değil, duvara yatırım!
- 05:49Sözcü, 2025 Altın Kalem ödülünü kazandı
- 05:39Mutfaklarda yangın var: Gıda maliyeti ateş pahası!





