• middent dış kurban bayramı ilanı
  • satrıda dörüm bayram
DÜNYA
Yayınlanma : 25 Mayıs 2026 00:10

İsrail'de tutulan aktivistler hastanelik oldu: Kanada hükümeti sert tepki gösterdi

İsrail'de tutulan aktivistler hastanelik oldu: Kanada hükümeti sert tepki gösterdi
İsrail'de tutulan Kanadalı aktivistlerin hastanelik olması üzerine Kanada hükümeti sert bir tepki gösterdi. Başbakan, görüntüleri 'iğrenç' olarak nitelendirdi.

Küresel Sumud Filosu, Gazze ablukasını kırmak üzere harekete geçen 41 gemilik bir grupta yaklaşık 420 aktivist barındırıyordu.

sempati mobilya

KANADA'DA SERT TEPKİ

Bu aktivistler arasında yer alan 12 Kanadalının şu anda İstanbul’da olduğu bildirildi. Kanada Dışişleri Bakanı Anita Anand, vatandaşlarının gözaltı sürecinde korkunç şiddete maruz kaldığını açıkladı. İsrail tarafından engellenen Gazze yardım filosundaki Kanadalı aktivistler, sınır dışı edilerek Türkiye’ye gönderildi.

DİPLOMATİK GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR

Bölgedeki diplomatik görevlilerin, aktivistlerin bir an önce evlerine dönmesi için gerekli tıbbi bakımı koordine ettiği öğrenildi. Kanada hükümeti, yaşanan bu duruma çok sert bir şekilde tepki gösterdi. Başbakan Mark Carney, aktivistlerin elleri arkadan bağlı bir şekilde diz çökertildiği anların yer aldığı görüntüleri 'iğrenç ve kabul edilemez' olarak nitelendirdi. Ayrıca Bakan Anand, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Kanada vatandaşlarının İsrail'de maruz kaldığı ağır kötü muameleyi kesin bir dille kınadığını belirterek, bu feci suistimalin sorumlularının hesap vermesi gerektiğini vurguladı. Kanada Dışişleri Bakanlığı, bu durum karşısında İsrail Büyükelçisini açıklama yapması için çağırdı, ancak elçilik yetkilileri konuya dair sessiz kalmayı tercih etti.