İsrail, Batı Şeria'yı ilhak edebilir: Batılı ülkeler uyarıldı

İsrail, Batılı ülkelerin Filistin devletini tanıma girişimine Batı Şeria'yı ilhak ederek karşılık vermeyi planlıyor. Amerikan Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İsrail'in bu adımını Batılı ülkeleri uyaran bir açıklama yaptı.
İsrail, başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelerin Filistin devletini tanıma girişimine Batı Şeria'yı ilhak ederek karşılık verme hazırlığında. Amerikan Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İsrail'in böyle bir adım atabileceği konusunda Batılı ülkeleri uyardı. Gazze savaşının başlamasıyla İsrail, Batı Şeria'daki saldırılarını da artırdı.
BATI ŞERİA: FİLİSTİN-İSRAİL ÇATIŞMASININ KALBİ
Batı Şeria, Filistin-İsrail çatışmasının en önemli noktalarından biri. 1948'e kadar İngiliz mandasının bir parçası olan Batı Şeria, 1967 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra İsrail'in kontrolüne geçti. 1994'te geçici barış anlaşmalarıyla Filistin yönetimi kurulmasına rağmen, İsrail'in Batı Şeria işgali devam ediyor. Doğu Kudüs hariç, Batı Şeria'da 3 milyon Filistinli yaşıyor, bunların üçte biri mülteci. Oslo anlaşmalarıyla Batı Şeria, A, B ve C olmak üzere üç yönetim bölgesine ayrıldı, ancak kalıcı barış sağlanamadı.
İSRAİL'İN İLHAk PLANLARI VE YERLEŞİMLER
Batı Şeria'da 141 resmi onaylı ve 224 resmi olmayan Yahudi yerleşimi bulunuyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, daha önce Batı Şeria'nın bir bölümünü ilhak etmeyi planlamıştı, ancak Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşma nedeniyle bu planı ertelemişti. Fransa başta olmak üzere Batılı ülkelerin Filistin devletini tanıma girişimi, Netanyahu'nun ilhak planını yeniden gündeme getirmesine neden oldu. İsrail, Ağustos ayında Doğu Kudüs ve Batı Şeria arasında 3400 konutluk bir yerleşim projesini onayladı. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bu projenin 'Filistin devleti fikrini gömeceğini' iddia etti. Chatham House'tan Profesör Yossi Mekelberg, İsrail'in adımlarını 'patlamaya hazır bir bomba' olarak nitelendirdi ve Trump politikalarının durumu kötüleştirdiğini vurguladı. İsrail'in Batı Şeria'daki politikaları, bölgeyi tamamen ele geçirmeye yönelik olduğu yorumları yapılıyor. Filistinliler ise Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı olarak görüyor.
- 06:59Dalgınlık 5 Bin Lira'ya Mal Oldu: Döviz Bürosu Çalışanı Yardım İstiyor
- 06:48Bayburt'ta hacı adaylarına yönelik seminer düzenlendi
- 06:39Cem Yılmaz'ın başına gelmeyen kalmadı: Vize kuyruğunda inanılmaz an!
- 06:29Çin'in en dar şehri Yanjin, mimarisiyle dikkat çekiyor
- 06:19Temassız Kart Dolandırıcılarının Yeni Gözdesi: Küçük Tutarlar Birikerek Büyük Kayıplara Yol Açıyor!




