• satrıda dörüm bayram
EKONOMİ
Yayınlanma : 06 Haziran 2026 09:27

İspanyol devinden Türkiye ekonomisine dair çarpıcı analiz: Merkez Bankası faiz artıracak mı?

İspanyol devinden Türkiye ekonomisine dair çarpıcı analiz: Merkez Bankası faiz artıracak mı?
BBVA Research'ün Türkiye raporu, Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsüne ara verebileceği ancak sıkı para politikasını sürdürmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Enflasyon riskleri ve büyüme beklentileri de analiz edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) merakla beklenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde, küresel finans devi BBVA'nın araştırma birimi BBVA Research'ten dikkat çekici bir analiz raporu yayınlandı. Kurum, makroekonomik risk senaryolarını mercek altına alarak politika faizine yönelik beklentilerini paylaştı.

sempati mobilya

FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİ VE SIKILAŞTIRMA SİNYALLERİ

Rapor, piyasalardaki sınırlı dolarizasyon eğilimi ve kredi büyüme tavanlarında uygulanan sıkılaştırma adımlarına dikkat çekiyor. Bu gelişmeler ışığında, TCMB'nin faiz artış döngüsüne geçici bir ara verebileceği ihtimalinin göz ardı edilmediği belirtiliyor. Ancak BBVA Research analistleri, mevcut riskler göz önüne alındığında, TCMB'nin sıkı para politikası duruşunu daha uzun bir süre koruması gerektiği görüşünü yinelemekte.

ENFLASYON RİSKLERİ VE BÜYÜME TAHMİNLERİ

Kurum, makroekonomik dengeler ve jeopolitik gelişmeler çerçevesinde tahminlerini güncelledi. Raporda, yüzde 3'lük ekonomik büyüme, Hürmüz Boğazı'nın 2026'nın ikinci yarısında ticarete açılması ve 2026'da petrol fiyatlarının varil başına ortalama 90 dolar seviyesinde seyretmesi gibi varsayımlar ele alındı. Bu senaryolar altında yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 30 olarak korundu. Dış dengedeki aşağı yönlü riskler nedeniyle, büyümeyi destekleyecek ekonomi politikalarının sınırlı kalacağı öngörülüyor. Enflasyonun düşüş trendine girmesinin önündeki temel engeller ise enflasyon ataleti, kopan enflasyon beklentileri, bölgesel çatışmaların yarattığı belirsizlik ve enerji fiyatlarındaki oynaklık olarak sıralanıyor. Son açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu aylık yüzde 1,7 artışla yıllık yüzde 32,6'ya ulaşırken, çekirdek enflasyonun sınırlı gerilemesi dikkat çekiyor.