DÜNYA
Yayınlanma : 29 Ekim 2025 17:43

İspanyadan Hürjet hamlesi: 45 uçaklık dev alım

İspanyadan Hürjet hamlesi: 45 uçaklık dev alım
İspanya, Türkiyeden 45 adet Hürjet savaş uçağı alımı için 3,12 milyar avroluk dev bir sözleşmeyi onayladı. Teslimatlar 2028de başlayacak, uçaklar 30 yıl görev yapacak.

İspanya Bakanlar Kurulu, Türkiyeden 45 adet Hürjet savaş uçağı alımı için kritik bir anlaşmayı onayladı. Bu karar, İspanyanın hava kuvvetlerinde modernizasyon sürecini hızlandıracak ve pilot eğitiminde önemli bir kapasite artışı sağlayacak.

teknik yapı

DEV ANLAŞMA DETAYLARI

Anlaşma kapsamında sadece uçaklar değil, aynı zamanda simülatörler, yer donanımı ve kapsamlı pilot eğitim altyapısını içeren Entegre Eğitim Sistemi (ITS-C) de temin edilecek. Bu sistem, savaş ve taarruz uçakları pilotlarının eğitiminde güncel ve gelişmiş kabiliyetler kazandırmayı amaçlıyor. Yeni nesil Hürjetlerin, karmaşık güvenlik senaryolarında operasyonel hazırlığı artırması hedefleniyor.

TESLİMATLAR 2028DE BAŞLIYOR

Hürjetlerin İspanyaya teslimatının 2028 yılında başlaması ve uçakların en az 30 yıl boyunca görev yapması planlanıyor. Türkiyenin TUSAŞ firması ile Airbus Defence & Spacein işbirliğiyle geliştirilen Hürjet, İspanyanın mevcut F-5 filosunun yerini alacak. Aralık 2024te imzalanan niyet protokolünün ardından, Ekim 2025te yaklaşık 3,12 milyar avro değerindeki resmi sözleşme onayı, bu stratejik işbirliğinin somutlaşmasını sağladı.