İran Dışişleri Bakanı Arakçi, ABD ile varılan anlaşmanın detaylarını araladı: Nükleer konular ikinci aşamaya ertelendi

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, ABD ile olası anlaşmanın iki aşamalı olduğunu ve nükleer konuların ikinci aşamaya ertelendiğini duyurdu. Anlaşma, İsrail'in Lübnan'dan çekilmesini de kapsayacak.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile İran arasında imzalanması beklenen potansiyel bir mutabakat zaptına dair önemli açıklamalarda bulundu. Arakçi'ye göre, anlaşma iki aşamadan oluşuyor ve nükleer konuların ikinci aşamaya ertelenmesi kararlaştırıldı. Bakan, "İlk aşamada varılan anlaşmalar uygulanmazsa ikinci aşamaya geçilmeyeceğini" vurguladı. Bu gelişme, müzakere sürecinin karmaşıklığını ve hassasiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Anlaşmanın Kapsamı ve Aşamaları
Arakçi, İran ve ABD'nin basında yer alan metinleri onaylamadığını ve bunların geçerliliğinin bulunmadığını belirtti. Anlaşma metninin henüz nihai hale gelmediğini ancak tamamlanması durumunda her detayın açıklanacağını ifade etti. Mutabakat zaptının nükleer konular, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması, yeniden inşa süreci ve dondurulmuş varlıklara ilişkin konuları kapsayacağını da sözlerine ekledi. İranlı bakan, mevcut aşamada ABD'nin nükleer konulara ilişkin taleplerinin kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirterek, "ABD'de taahhütlerine sadık kalmayan kişilerle muhatabız; bu nedenle onların yükümlülüklerinden geri adım atmasını engellememiz gerekiyor. Bu anlaşmanın önceki anlaşmalardan farkı, henüz nihai bir mutabakata varılmamış olmasıdır. Bu yalnızca ilk adım ya da ilk aşamadır. İlk aşamada varılan anlaşmalar uygulanmazsa ikinci aşamaya geçmeyeceğiz" dedi.
Savaşın Sonu ve Bölgesel Etkileri
Arakçi, anlaşma kapsamında savaşın sonlandırılmasının İsrail'in Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden geri çekilmesi anlamına geldiğini de söyledi. Bu konunun karşı tarafa açıkça iletildiğini belirten Arakçi, "Lübnan’daki Hizbullah’ı asla yalnız bırakmayacağız. Savaşın sona ermesi de yalnızca bir cepheyi değil, Lübnan’ı ve diğer tüm cepheleri kapsayacak" açıklamasını yaptı. İran'ın herhangi bir tehdit karşısında geri adım atmayacağını vurgulayan bakan, altyapılarına yönelik saldırı tehditlerine boyun eğilmeyeceğini ve savaş yönünde ilerlenmesi halinde buna hazır olunduğu mesajının verildiğini aktardı. Ayrıca, Hürmüz Boğazı'nın gelecekteki yönetiminin geçmişte olduğu gibi olmayacağını ve sunulan hizmetler için ücret alınacağını da sözlerine ekledi.
- 01:50Milyonlar kazandı ama ailesinden gizlemek için Uber şoförlüğü yapıyor
- 01:40Cebelitarık'ta zaman kapsülü: 40 bin yıllık mağara, Neandertallerin sırlarını aralıyor
- 01:30Nemrut Dağı'nda biyokaçakçılık operasyonu: 3 kişi gözaltında
- 01:21İngiltere'de asgari ücretle 20 yaşında ev sahibi olan genç kadının sırları ortaya çıktı
- 01:10Küresel enerji krizi: Jagma, Amerikan LNG'sine yöneldi





