İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, düzenlediği basın toplantısında ülkesinin dış politika ve bölgesel gelişmelerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bekayi, ABD'nin savaş ve barışın zamanlamasını belirleme girişimlerine kesin bir dille karşı çıkarak, İran'ın kendi çıkarları doğrultusunda savunma yapacağını ve gerektiğinde diplomasiyi kullanacağını belirtti.
ABD'nin 'Diz Çökertme' Hedefi Çöktü
Bekayi, ABD'nin İran'ı üç gün içinde dize getirme hedefinin başarısızlıkla sonuçlandığını ve ABD'nin kendi yarattığı bir bataklığa saplandığını iddia etti. Tahran'ın ABD ile doğrudan görüşme talep ettiği yönündeki son dönemdeki haberleri ise kesin bir dille yalanlayarak bu iddiaların tamamen medya uydurması olduğunu vurguladı. Hürmüz Boğazı'ndaki durumun değişmediğini ve ABD'nin bölgedeki saldırgan tutumunun güvensizlik yarattığını, bu nedenle boğazın kapalı kalmaya devam ettiğini sözlerine ekledi. Umman ile yapılan teknik görüşmelerin ikili düzeyde olduğunu ve ABD ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığını da belirtti.
Uluslararası Gerilim ve Eleştiriler
Bekayi, Hizbullah'ın silahlarının Lübnan'ın ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya hizmet ettiğini savunarak, Lübnanlıların eylemlerinin kendilerine ait olduğunu söyledi. ABD'nin mutabakatı ihlal etmesi üzerine İran'ın da taahhütlerini askıya aldığını aktardı. 28 Şubat'ta başlayan askeri saldırılardan ABD'yi sorumlu tutarken, bazı bölge ülkelerinin de topraklarını kullandırmasıyla bu operasyonlara aktif katıldığını belirterek, ilgili ülkelerin iş birliğini sonlandırmasını beklediklerini dile getirdi. Fransa'nın İran'ın iç işlerine müdahale ettiğini ve diplomatlarının Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirten Bekayi, Fransız Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını ve Fransa'dan özür beklediklerini ifade etti. Avrupa Birliği ve Fransa'yı insan hakları konusunda ikiyüzlülükle suçlayan Bekayi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın ABD-İsrail saldırılarındaki sivil kayıplara sessiz kalmasını eleştirdi. İngiltere'nin askeri üslerini ABD'ye açması ve Bulgaristan'ın Sofya Havalimanı'nı kullanıma izin vermesi de tepkiyle karşılandı. Ukrayna'nın bir İran gemisine düzenlediği saldırının ise 'tehlikeli bir macera' olduğunu ve yanıtsız kalmayacağını vurguladı. Son olarak, ABD'nin Suudi Arabistan ile nükleer anlaşma şartlarını da eleştiren Bekayi, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) kapsamındaki barışçıl nükleer enerji kullanım hakkının tüm ülkeler için geçerli olduğunu hatırlattı.






