• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 22 Eylül 2026 23:10

İnek safra taşları altından değerli hale geldi

İnek safra taşları altından değerli hale geldi
İnek safra taşları, geleneksel Çin tıbbındaki kullanımları ve nadir bulunmaları nedeniyle altından daha değerli hale geldi. Bu durum, karaborsayı ve laboratuvar üretimi çalışmalarını tetikledi.

Hayvancılık sektöründe bir zamanlar atık olarak görülen inek safra taşları, günümüzde Çin ve Hong Kong'dan gelen yoğun talep sayesinde altını geride bırakacak bir değere ulaştı.

Değeri Ons Altını Bile Solladı

Geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır hipertansiyon, felç ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan sertleşmiş sindirim birikintileri, piyasada "Niu Huang" adıyla biliniyor. Özellikle felç vakalarının sık görüldüğü Uzak Doğu'da "Angong Niuhuang Wan" adlı ilacın temel maddesi olan sığır safra taşı, nadir bulunması sebebiyle rekor fiyatlara ulaştı. Wall Street Journal'ın verilerine göre, ons başına 5 bin 800 doları aşan bu doğal madde, altının iki katından daha değerli hale geldi.

Çiftliklerde Safra Taşı Mafyası Türedi

Sığırların yaşlandıkça vücutlarında oluşan ancak hayvanların genç yaşta kesilmesi nedeniyle bulunması zorlaşan safra taşları, küresel bir karaborsa oluşturdu. Brezilya, Avustralya ve ABD gibi sığır yetiştirilen bölgelerde adeta "safra taşı avcılığı" başladı. Hatta Brezilya'nın bazı kırsal bölgelerinde, silahlı grupların büyükbaş hayvanları çalmak yerine sadece safra taşlarını elde etmek amacıyla çiftliklere ve mezbahalara baskınlar düzenlediği rapor ediliyor.

Laboratuvarda Üretim Başladı

Bu fahiş fiyat artışları ve hırsızlık olaylarına çözüm bulmak isteyen Çinli araştırmacılar, laboratuvar ortamında "kültürlenmiş" safra taşları geliştirmeyi başardı. Sentetik alternatifler fiyatların daha fazla yükselmesini engellemeyi amaçlasa da, doğal taşlar hâlâ piyasada en çok aranan ürün olma özelliğini koruyor. Uzak Doğu'daki bu yüksek talebin sadece hayvanlarla sınırlı kalmadığı, insanlardan çıkarılan safra taşlarının dahi internet üzerinden yüksek fiyatlarla alıcı bulduğu belirtiliyor.