Konya'da daracık bir dükkanda, bir ömrü iğneyle ilmek ilmek dokuyarak geçiren Hasan Hüseyin Şenyıl, 55 yıldır terzilik ve 40 yıldır da el örgüsü tamirciliğiyle mesleğinin son temsilcilerinden biri olarak hizmet veriyor.

TERZİLİKTEN EL ÖRGÜSÜ TAMİRİNE
1971 yılında babasından devraldığı terzilik dükkanını 68 yaşındaki Şenyıl, Tarihi Bedesten Çarşısı'ndaki 12 metrekarelik atölyesinde sürdürüyor. Eskiden her türlü giysiyi dikerken, yaklaşık 40 yıl önce el örgüsü tamirine yönelmiş. Yırtık, güve yeniği veya sigara yanığı gibi hasarları iğneyle, sabırla onaran Şenyıl, bu zanaatin makineyle yapılamayacağını, tamamen el emeği ve ustalığı gerektirdiğini vurguluyor.

SABIR İŞİ, USTA ELİ İSTİYOR
Şenyıl, "Bu el örgüsünü makine değil fabrika dahi hiç kimse yapamaz. Ufak, parça, delik olduğu için. Fabrika büyük başlı dokur. Ama böyle sigara yanığı, güve yeniği gibi yerleri biz kendi ipliğimizle 10-15 santimetre ufak ipliklerle iğneyle elde dokuyoruz." diyerek mesleğinin inceliklerini anlatıyor. Ceketten süvetere, hatta ayakkabıya kadar pek çok ürünü tamir ettiğini belirten usta, bu işin kolay para kazanma yeri olmadığını, yoğun emek ve sabır gerektirdiğini ifade ediyor.

GELECEĞİ BELİRSİZ BİR ZANAAT
Konya'da kendisinin tek kaldığını ve bu mesleği devam ettirecek çırak yetişmediğini belirten Hasan Hüseyin Şenyıl, "Biz de yaşlandık, rahmetlik olursak bundan sonra bu iş Konya'da biter." diyerek mesleğin geleceği konusundaki endişelerini dile getiriyor. 12 metrekarelik dükkanında, maneviyatı yüksek bir yerde ömrünü tamamladığını söyleyen Şenyıl, işlerin oldukça durgun olduğunu da ekliyor.







