Hürmüz krizi benzini vurdu: Pompa fiyatları yüzde 32 zamlandı!

Hürmüz krizi, Güney Pars'a yönelik füzelerle tetiklendi ve İran'ın boğazı kapatma tehdidi küresel enerji arzını sekteye uğrattı. ABD'de benzin fiyatları yüzde 32 artarken, Trump yönetiminin aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı görülüyor.Hürmüz krizi benzini vurdu: Pompa fiyatları yüzde 32 zamlandı!
Dünyanın en büyük doğalgaz sahalarından Güney Pars'a yönelik füzeli saldırılar, Hürmüz krizi adı verilen bir gerilimi tetikleyerek küresel enerji piyasalarını altüst etti. Katar ve İran, saldırılardan İsrail'i sorumlu tutarken, Katar Dışişleri Bakanlığı bu eylemi "tehlikeli ve sorumsuz" olarak nitelendirdi. İran Devrim Muhafızları'nın, dünya petrolünün beşte birinin sevk edildiği Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidi ve bölgedeki tüm enerji altyapısını "meşru hedef" ilan etmesi, arz zincirinde ciddi bir kopmaya yol açtı. Bu durum, Basra Körfezi ülkelerinden çıkan petrolün sevkiyatını engelledi ve tankerler dolu halde denizde beklemek zorunda kaldı.

TRUMP'TAN SEMBOLİK ADIM: JONES YASASI ASKIYA ALINDI
Benzin fiyatlarındaki hızlı artışı durdurmak için çabalayan ABD Başkanı Donald Trump, 100 yıllık Jones Yasası'nı 60 günlüğüne askıya alma kararı aldı. Bu karar, yabancı gemilerin ABD limanları arasında yakıt ve gübre taşımasına izin vererek lojistiği hızlandırmayı amaçlıyor. Ancak analistler, bu adımın "tamamen sembolik" olduğunu ve pompa fiyatlarına etkisinin galon başına birden bile az olacağını belirtiyor. Amerikan Denizcilik Ortaklığı ise bu kararı "hukuksuz" ve "Amerikan işçisine darbe" olarak nitelendirerek protesto etti. Amerikan Şoförler Birliği (AAA) verilerine göre, kurşunsuz benzinin galonu savaşın başladığı günden bu yana yüzde 32 artışla 3,84 dolara ulaştı.

EKONOMİK DEPREM VE KONTROLDEN ÇIKAN FİYATLAR
Trump yönetiminin sıkışmışlığı, ABD şirketlerinin Venezuela ile petrol ticareti yapmasına izin verilmesi ve Rus petrolüne uygulanan yaptırımların bile geçici olarak askıya alınmasıyla daha da derinleşti. Acil durum rezervlerinden piyasaya sürülen 415 milyon varil petrol ve yapılan yaptırım esnemeleri dahi fiyatlardaki yükselişi durduramadı. Trump'ın "Savaşı yakında bitireceğim" vaatleri, artan pompa fiyatları karşısında inandırıcılığını yitiriyor. Citi analistleri, petrolün 120 dolara, benzin fiyatlarının ise 4 doların üzerine çıkacağını tahmin ediyor. Hürmüz Boğazı'nın uzun süreli kapalı kalması ve üretim tesislerinin kapatılması, krizin kalıcı olacağına işaret ediyor. FED Başkanı Jerome Powell'ın "enflasyon şoku kapıda" uyarısı, 2026 baharının sadece askeri füzelerin değil, kontrolden çıkan fiyatların ve çöken enerji güvenliğinin mevsimi olacağını gösteriyor.
- 06:41Sertab Erener'den şaşırtan Eurovision kararı: Siyasi durum nedeniyle dev teklifi reddetti
- 06:32Hürmüz'de gerilim artıyor: İran, bir tankeri daha ele geçirdi
- 06:21Mısır'da bozuk para krizi bitiyor mu? Yeni madeni paralar dağıtılıyor!
- 06:12Ekmek kırıntıları, temiz enerji kaynağı olarak devrim yaratabilir
- 06:01emekliler ekmek peşinde: İşkur kapılarında şok eden artış!




