Hürmüz Boğazı'nda 'Mutabakat' Sonrası İlk Çatışma: Kargo Gemisine Mermi İsabet Etti

Umman açıklarında seyreden bir kargo gemisine kaynağı belirsiz mermi isabet etti. İran ve ABD arasındaki mutabakat sonrası yaşanan bu ilk gerilimde can kaybı yaşanmazken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Umman Körfezi sularında seyreden bir kargo gemisi, kaynağı belirsiz bir merminin hedefi oldu. Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları Merkezi (UKMTO) tarafından yapılan açıklamada, Umman açıklarında ilerleyen geminin köprü kısmına isabet eden merminin hasara yol açtığı doğrulandı. Şans eseri, saldırı sonucu gemide can kaybı veya yaralanma yaşanmadığı bildirildi. Geminin çevreye zarar verecek bir durum oluşturmadığı da eklenen bilgiler arasında yer aldı.
Soruşturma Başlatıldı, Gemilere Uyarı
Olayın ardından ilgili makamlarca kapsamlı bir soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Bölgeden geçiş yapacak olan diğer gemilere yönelik dikkatli olmaları ve herhangi bir şüpheli durumda acilen UKMTO'ya bildirimde bulunmaları yönünde uyarılar yapıldı. Bu olay, geçtiğimiz günlerde İran ve ABD arasında Pakistan aracılığıyla varılan ve savaşın durdurulması ile sorunların müzakere yoluyla çözülmesini öngören 14 maddelik "İslamabad Mutabakatı"nın ardından yaşanması açısından dikkat çekici. Mutabakat, Lübnan'daki savaşın sona erdirilmesi, Hürmüz Boğazı'nın açılması ve ABD'nin İran'a uyguladığı deniz ablukasının kaldırılması gibi kritik maddeleri de içeriyor.
Mutabakatın Ardından Gelen İlk Gerilim
Dijital ortamda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe giren "İslamabad Mutabakatı"nın, tarafların nükleer program ve yaptırımların kaldırılması gibi konuları görüşmek üzere 60 günlük bir müzakere sürecine girmesi beklentisiyle yaklaşıyordu. Ancak, mutabakatın imzalanmasından kısa bir süre sonra Hürmüz Boğazı yakınlarında yaşanan bu tür bir gerilim, bölgedeki hassas dengeler ve gelecekteki müzakereler açısından önemli soruları beraberinde getiriyor. Bu olayın, mutabakatın uygulanmasına yönelik ilk ciddi testlerden biri olabileceği değerlendiriliyor.
- 22:48Çanakkale'de doğaya 1000 kınalı keklik salındı
- 22:39Pentagon'dan şok eden bütçe talebi: 67 milyar dolar
- 22:29Merkez Bankası'ndan faiz indirimine kapalı sinyal: Sıkı duruş devam ediyor
- 22:20Tarihi Birleşme Kapıda: Romanya ve Moldova Tek Çatı Altında Toplanıyor Mu?
- 22:10İzmit'te intihar girişimi: Ekonomik sıkıntılar peşini bırakmıyor







