HSBC, Türkiye ekonomisi hakkında kapsamlı bir analiz yayınladı. Melis Metiner tarafından kaleme alınan raporda, yılın ikinci yarısında petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye bir nebze rahatlama getireceği belirtilirken, genel ekonomik görünümün İran krizi öncesi beklentilere kıyasla kaçınılmaz şekilde kötüleştiği vurgulandı.
BÜYÜME BEKLENTİLERİ
Kurum, 2026 yılında reel büyümenin yüzde 2,2 seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Büyümenin kademeli olarak ikinci ve dördüncü çeyrekler arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak son verilere göre ortaya çıkan negatif sürprizlerin ardından, enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyonlar yapıldığı ifade ediliyor. HSBC, 2026 ve 2027 yıllarında manşet enflasyonun sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 15 seviyelerine ulaşacağını öngörüyor.
TÜRKİYE'DE ENFLASYON RİSKLERİ
Raporda, artan yakıt maliyetlerinin manşet enflasyon üzerindeki etkisinin kısmen yakıt sübvansiyonları ile dengelendiği ancak Türkiye'deki enflasyon beklentilerinin çıpalanmamış olmasının, yükselen enerji fiyatlarının diğer fiyatlara yansımasını artırdığı belirtiliyor. Ayrıca, genişleyen cari açığın ve daha zayıf sermaye girişlerinin endişe kaynağı olmaya devam ettiği ifade ediliyor. Uzmanlar, petrol fiyatlarının 2026'nın ikinci yarısında düşük kalması durumunda dahi ödemeler dengesi dinamiklerinin önemini koruyacağını vurguladı.








